sobota 24. ledna 2015

Recenze: Hunger Games: Aréna smrti

Název: Hunger Games: Aréna smrti (z orig. The Hunger Games)
Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
Série: 1. díl
Anotace: Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají… Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce.

Dvanáctý kraj. Místo, kde člověk může bezpečně umřít hlady. - Katniss


Cetkie (Effie) Trinketová
Katniss Everdeenová, dobrovolná splátkyně, aby zachránila svoji mladší sestru před strašlivým osudem, bojem v Aréně smrti. Země Panem (kdysi známá jako Severní Amerika) s hlavním městem Kapitolem každoročně vylosují dívku i chlapce z každého kraje ve věku 12 - 18 let. Touto událostí si připomínají oběti za strašlivé války.
Katniss společně s Peetou Mellarkem jsou zastupující splátci a odjíždí do Panemu, kde v nadcházejících dnech budou trénovat, dělat rozhovory a následně budou ohodnoceni body od samotných tvůrců her. Aby však uspěli a získali tím mnoho sponzorů, musí hrát svou Hru.

Nejdřív film, potom kniha. Nebo naopak? U mě ale rozhodně platí to první v tomto případě. Poprvé jsem filmové zpracování viděla zhruba před 2 lety. Moc se mi líbilo a chtěla jsem si přečíst knihu. Bohužel byla a je neustále zabraná v knihovně a neměla jsem se jak se k ní dostat. Ale naštěstí díky mé spolužačce (a kamarádce zároveň) jsem si mohla tuto knihu vypůjčit a přečíst ji tak s klidem.

''Milenci stíháni osudem.''
Katniss, neskutečně odvážná s dobrým odhodláním. Líbilo se mi, jak se zachovala v situaci, kdy vylosovali Prim. Bohužel naopak se mi nelíbilo, jak se občas chovala k Peetovi. Ten chlapec s chlebem si to vážně nezasloužil! -_- Peeta, pekařův syn. Automaticky jsem si ho hned oblíbila, jakmile o něm byla zmínka :) Je to skvělý vtipálek, umí hrát v jakékoliv situaci a hlavně (!), má srdce na správném místě. Rozhodně mu to s Katniss přeji. A mé pocity, když byl na scéně? Omg!, omg!, omg! :3  Gayle nebo Hurikán? Každopádně jsem trochu zmatená. V první díle (ve filmovém) ho oslovují Gayle a v druhém Hurikáne, já neviem už - co bude příště? Nechme to raději plavat =D No... ten se mi moc nelíbil, na rozdíl od Peety. Ani nevím, jak ho charakterizovat, sakra =D Domyslete si to prosím xD A teď se dostáváme k přípravnému týmu obou splátců... Takže Haymitchi, ty ožrálku jeden. Když jsi spadl z toho pódia, chvílemi jsem si myslela, že si tuhej =D Naštěstí žiješ, sláva, bez tebe by to nebylo ono. Ano, přesně tak - jeho poznámky k tomu, jak přežít rozhodně stály za to. Zamlouvá se mi tenhle muž a jsem na něj zvědavá v dalších dílech ;) Cetkie (v originální verzi je jako Effie) Trinketová, extravagantní žena pocházející z Kapitolu a každoročně vylosuje ze osudí 12. kraje dva splátce. Moc a hodně moc se mi tahle postava líbila (i ve filmovém provedení) :) Její smysl pro módu je neskutečný a někdy i příliš přehnaný, ale tuto ženu si oblíbíte a budete ji vždycky spojovat s jednou větou: ''Ať vás vždy provází štěstěna!''. Tak a ke konci přípravného týmu zde uvedu Cinnu, vizážistu. Wow, ty jeho výtvory..., to bylo ale něco! Hlavně ohnivé šaty, ty chci O:) Třeba jednou seženu.

Nezapomeň, hlavu vzhůru. Usmívej se. Budou tě milovat! - Cinna


Palec nahoru autorce (y) Vůbec jsem nečekala, že se kniha tak dobře bude ubírat. Svižně napsaná s originální tématem, co si víc přát? :) Tímhle se tedy tato série připisuje k mým nejoblíbenějším. Snad se k druhému dílu dostanu co nejdřív, protože to fakt potřebuji! 5 hvězdiček (plný počet).


Obálky
Ta srbská, wow :3 I like it.

The Hunger Games (The Hunger Games, #1)   Igre gladi (Igre gladi, #1)   Die Tribute von Panem: Tödliche Spiele (The Hunger Games, #1)
                                      Anglická                         Srbská                          Německá


2 komentáře:

  1. Už bych se na tuhle knížku taky měla podívat :-)
    Zvu vás všechny na mou *giveaway* o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)