neděle 23. listopadu 2014

Recenze: Bílý kůň

Bílý kůňNázev: Bílý kůň (z orig. White Horse)
Autor: Alex Adams
Nakladatelství: Domino
Série: 1. díl
Anotace:
Třicetiletá Zoe dobrovolně strávila posledních pět let v jakési osobní bublině – po tragické smrti manžela se pohybuje jen mezi svým prázdným bytem a výzkumným ústavem, kde pracuje jako uklízečka. Šeď plynoucích dní ji neubíjí, naopak jí pomáhá nalézt vnitřní klid, aby se mohla rozhodnout, co se svým životem provede dál. A pak se najednou všechno změní. Lidé v jejím okolí začnou umírat na záhadný virus, pojmenovaném Bílý kůň. Smrtící nákaza se lavinovitě šíří po celém světě a během několika měsíců se lidstvo ocitá na pokraji vyhynutí. Přežije jen hrstka imunních jedinců, a někteří z nich jako by pozbyli veškeré lidství. Vypuká válka a apokalypsu dovrší ničivé zvraty počasí. Možná Zoe dříve považovala holý život za jedinou jistotu, kterou ještě má. To už teď ale neplatí. Odkázána pouze sama na sebe putuje postapokalyptickým světem a snaží se přežít. Nebezpečí číhá na každém kroku, neboť z lidské podstaty už zbylo jen velmi málo. Zoe dál míří k jedinému místu, které by jí mohlo poskytnout potřebnou ochranu – nejen kvůli sobě, ale i kvůli tajemství, které nese s sebou…

Ze světa a lidského chování téměř nic nezbylo.



Vše začalo zcela obyčejnou nádobou, která coby vetřelec se objeví u Zoe v bytě. Zoe je názoru, že se pobláznila a tak se vydá za psychoterapeutem jménem Nick Rose. Svěří se a poví mu, že nádoba je pouhý sen, který se neustále u ní opakuje. Ten se jí snaží pomoct a nabádá ji nádobu otevřít, aby se zbavila svého strachu. Postupně Zoe zjišťuje, že na pravidelné páteční schůzky se velmi těší, a zároveň cítí, že její a jeho city jsou opětovány. To bylo ale před tím, než přišla zkáza nazývána Bílý kůň. 



A teď nechce nic jiného, než najít Nicka v pro ni neznámém Řecku. Svět se změnil v krvavé jezero, do kterého se neustále vlévají proudy krve mrtvých. Ti, co přežili, rychle ztrácejí svou lidskost a jsou schopni zabíjet pro maličkost, jako je holý život. 



Depresivní obálka, depresivní název a depresivní příběh. Autorka nebyla zrovna nejmilejší, celých 304 stránek se budete dohadovat, zda hl. hrdinka umře právě teď nebo až za desítek stran.

Kniha přeskakuje mezi časovými rovinami TEĎ a TEHDY. V časové rovině tehdy se seznamujeme s hlavní hrdinkou Zoe, její prací, nenávistí vůči nádobě a boj sváděný uvnitř jí kvůli sexy psychoterapeutovi. V časové rovině teď zjišťujeme současný stav světa, všemožné výpravy Zoe s jejími společníky snažící se dostat do Řecka za důvodem, zda-li Nick přežil a stále čeká na ni.


Zoe Marshallová není zcela typická žena, která by hned volala na policii, že má doma neidentifikovatelný objekt. Na tento způsob přístupu jsem si zvykala velice dlouho (cca. 180 stran). Dalším příkladem také může být to, že její drahý ji zanechá dopis, než zmizí a co ona udělá? Neotevře ho ze svého panického strachu. Zajímavé je, že hned se z ní stane velice cílevědomý člověk a pokouší se dostat pěšky do vzdáleného Řecka až z USA. Ale co by neudělala pro osobu, kterou velice miluje?

Kniha je rozdělená do 3 částí. První část mě velice pobavila kvůli uštěpačným poznámkám a dobrého i ironického humoru Zoe. Druhou část jsem pojala jako velice depresivně nekončící část a poslední mě přinutila tu knihu dočíst a dozvědět se konec. Bílého koně mohu za sebe doporučit pro čtenáře, kterým nevadí brutalita se špetkou násilí. Doplňuji, že chaotický děj, prostředí a myšlenkový pochod ve vás vyvolá rozporuplné pocity. U mě jasné 3 hvězdičky.



4 komentáře:

  1. Bílý kůň mám už také na poličce, skvělá anotace - můj styl - a nízká cena... no nekup to! Každopádně, po přečtení několika recenzí - včetně té tvojí - se trochu začínám bát, ačkoliv se zároveň těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Strašně ráda nakupuji knihy ve slevách.
      Řeknu to takhle: Ne každému kniha sedne jako tomu druhému. Rozhodně se neboj, a jdi do toho! :) Třeba nakonec to může být tvá srdcovka na kterou nedáš dopustit.

      Vymazat
  2. Taky jsem knihu koupila ve slevě, opravdu měpřesvědčila o tom, proč na sobě tu nálepku má. Větší slátaninu už jsem dlouho nečetla. Každopádně obálku má hezkou. :-)

    Kdyby Tě zajímala má recenze, tak tady: http://ctemeoba.blogspot.cz/2014/11/bily-kun.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na ni měla zálusk proto, že má hezkou obálku =D
      Recenzi si rozhodně přečtu ;)

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)