neděle 21. prosince 2014

Recenze: Hra o Trůny (Píseň ledu a ohně)

Název: Hra o Trůny (z orig. A Game of Thrones)
Autor: George R. R. Martin (George Raymond Richard Martin)
Nakladatelství: Talpress
Série: 1. díl
Anotace: Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy... ako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází!

Bodej ostrým koncem. - Jon Sníh


Úspěšný americký spisovatel sci-fi a fantasy, George Martin dobývá svět rozsáhlým dílem Písně ledu a ohně. Tato série má tak veliký úspěch, že se natočil seriál pod názvem Game of Thrones (Hra o Trůny), který se odehrává na televizní stanici HBO. Zatím je vydáno prvních 5. dílů a 6. díl se teprve píše.

Přiznávám se, že jsem naprosto nadšený fanda do tohoto seriálu a jakmile se našly penízky, šla jsem si 1. díl ihned koupit :) I přesto, že jsem věděla všechny ty různé spoilery, tak jsem se do knihy s chutí pustila a co mě hned překvapilo bylo to, že věk postav je odlišný od seriálu a celkově i to prostředí se malinko liší. Nejkrásnějším na tom všem je, že svět, který pan autor stvořil je neskutečně nádherný...

Příběh se ubírá temným středověkem, kde mezi sebou politicky válčí jedny z nejvýznamnější rodů Západozemí - Starkové, Lannisterové a Baratheonové. Mezi touto linkou se odehrává osud princezny Daenerys Targaryen s jejím starším bratrem v exilu a život na Zdi, která chrání Říši před tím, co je za ní. Tato linie je popisována především Jonem Sněhem, který se stal jedním z Černých bratří (to jsou muži, kteří se starají o to, aby Zeď byla chráněna a hlídána před varujícím nebezpečím).

Láska je sladká věc Nede, ale mužskou povahu změnit nedokáže. - Lyanna Stark


Mapa světa v Písni ledu a ohně.
Každá kapitola je vyprávěna z pohledu jiné postavy, proto čtenář získá velké množství úhlů pohledu. Díky tomuto ne moc známém stylu jsem si našla několik oblíbených postav :) Nejvíce se mi líbí, že žádná postava nemůže být výlučně dobrá i zlá. Jejich chování je většinou reálné, lidské a pochopitelné. V dnešní době se bohužel stává, že autor si vytvoří postavu, která je tak dokonalá, až to bolí. Ale tohle ve Hře o Trůny rozhodně nenajdete! ;) Za tohle má u mne autor veliké zelené plus.


Jak jsem už v textu zmiňovala, postav je tu vskutku mnoho, a proto svůj názor na jednotlivé postavy budu mít stručný. Lord Eddard Stark je věrný, čestný a spravedlivý člověk, to se mi na něm nejvíce líbilo. Kéž by tak byli všichni muži v Říši. Jeho manželku lady Catelyn Stark (dříve Tully) v lásce zas tak nemám. Dokáže být velmi nevyzpytatelná, když jde o její drahou rodinu, kterou velice se svým manželem miluje. Jejich společné děti jsou: Robb - statečný, Sansa - naivní, Arya - tvrdohlavá, Bran - přátelský a Rickon - bojácný (když beru v potaz, že mu není ani 5 let). Nemanželský syn Neda Starka je Jon Sníh, bastard, kterého jsem si ihned oblíbila (v seriálu mi to dlouho trvalo, než jsem si k němu našla cestu). Dále tu máme poslední žijící Targaryeny a to Viseryse a Daenerys (zvaná Dany). Kdybych měla říct, kdo je lepší a sympatičtější, řekla bych automaticky Dany - dívka, která se musí provdat, aniž by si to přála. Viserys byl na mne moc krutý xD Robert Baratheon, I. svého jméno, král, neměl v knize místo na vyprávění příběhu ze svého úhlu pohledu, a je to i celkem škoda. Ráda bych se dozvěděla jeho myšlenky a názory, aniž by je dal najevo svým chrabrým hlasem. Jestli mohu, charakterizuji ho 2 slovy - výbušný a vtipný :) Jeho manželka, Cersei z Lannisteru též neměla místo, ale o ní jsem se v knize hodně dozvěděla. Není to žena, která je jedna velká citlivka. Děti krále a královny jsou: Joffrey - zuřivý/škodolibý, Myrcella - nevinná a Tommen - bojácný. Sourozenci královny jsou Jaime Lannister - rytíř Královské gardy, zvaný Králokat, velice hrdý a nebojácný a Tyrion - zvaný Skřet, je na celý život postižený (malého vzrůstu, tzv. liliput). Tyriona jsem si nejvíce oblíbila ze všech Lannisterů a patří k mým nejoblíbenějším postavám společně s Nedem, Branem, Robbem, Jonem a Daenerys.

Když hraješ hru o trůny, zvítězíš, nebo zemřeš. - Cersei Lannister


Sečteno, podtrženo. Knížka ode mě získává 5 hvězdiček (maximální počet) jak vyšitých. Martin si zkrátka nic jiného nezaslouží a ode dneška patří k mým top nejoblíbenějším autorům... :) Velice, ale hodně velice se těším na pokračování nesoucí název Střet Králů (A Clash of Kings) a doufám, že bude stejně tak úžasné, nebo dokonce i lepší než 1. díl.



Obálky
Dovoluji si vám ukázat ukázku několika obálek ze zahraničí. Tyhle se mi obzvlášť líbí :)

Le Trône de fer, L'Intégrale Tome 1 A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire, #1)     Il Trono di Spade: Libro primo delle cronache del ghiaccio e del fuoco
                                     Francouzská                      Anglická                           Italská

Bonus
Nemohla jsem si to odpustit, promiňte =D  Snad se vám bude líbit (y)
Pro milovnice Jona Sněha. Jestli mohu, přidám i svůj vlastní komentář: ''That's truth! <3''
ZDE (neobsahuje žádný spoiler) 

Našla jsem též jeden úžasný výtvor s Branem Starkem, který je neskutečně nádherný :3
ZDE (obsahuje spoiler z 1. dílu, jen na vlastní nebezpečí)

5 komentářů:

  1. No, nejen pět knih, ale ještě tři povídky předcházející ději prvního dílu a Mudrosloví Tyriona. Píseň taky zbožňuji, George R.R. Martin je úžasný autor. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Seriál sleduju a o knížce uvažuju, tedy už to mám naplánováno :D K Vánocům si prostě musím pořídit tuto knihu a těším se, až si ji přečtu :)
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    Jinak já jsem si Jona Snowa oblíbila v seriálu hned :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užij si to! :)
      Já jsem k Jonovi měla první 3. série úplně neutrální postoj (ani nevím proč), ale teď mu to vynahrazuji úctou a láskou k němu =D :)

      Vymazat
  3. Hra o trůny se mi hodně líbila, plánuji si koupit i další díly.. Ale neřekla bych, že tenhle styl psaní ( z pohledu různých postav) je málo známý, četla jsem několik takových knížek.. Jinak se mi hodně líbí ta třetí zahraniční obálka - ta je dokonalá..

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)