středa 6. května 2015

Recenze: Den co den

Název: Den co den (z orig. Every Day)
Autor: David Levithan
Nakladatelství: CooBoo
Série: 1. díl
Anotace: Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života.
Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.


Den co den jiné tělo. den co den jiný život.

den co den zamilovaný do té samé samé dívky.


A prožívá 40 dní 40 rozmanitých příběhů lidí, které na jeden den vystřídá. Kniha je důkazem toho, že ne každý musí mít perfektní rodinu, přátele, přítelkyni/přítele, pověst, zkrátka život. Jelikož náš hlavní hrdina je ve věku 17 let, veškeré dny se objevuje v tělech sedmnáctiletých (my logic xD). Anotace vypráví, že A se zamiluje do dívky jménem Rhiannon. Jak? Stačí se pouhý den ocitnout v těle jejího přítele Justina, který čirou náhodou o Rhiannon už moc nestojí. A se chopí situace a tak tedy začíná 342 stránková kniha sbližováním.

Tuhle knihu jste četli. Hmm, možná tak 182 lidí na Databáze knih, nebo tuhle knihu se chystáte přečíst, anebo si ji přečtete. Snad nejsem jediná, která si myslí, že mužských autorů není tak tolik jako těch ženských. David Levithan má již 43 let života za sebou a napsal hromadu knih, jejichž počet odhaduji na 84 (mimochodem, zkoušela jsem to počítač pomocí Goodreads, neúspěšně =D).



Ukázka: Probudím se.
Okamžitě musím zjistit, kdo jsem. Nejde jen o tělo - otevřu oči a hned vidím, jestli je kůže na mé paži světlá, nebo tmavá, jestli mám dlouhé, nebo krátké vlasy, jestli jsem kluk nebo holka, zanedbaný, nebo pěstěná. Když si jednou zvyknete na to, že se každý den probouzíte jako někdo jiný, dá se na samotnou tělesnou schránku docela rychle zvyknout. Zato život, kontext, ve kterém se tělo nachází, ten může být docela těžké pochopit. Každý den jsem někdo jiný. Teda jsem to samozřejmě pořád já. Vím, že jsem to já - ale zároveň jsem někdo jiný. A tak to bylo vždycky. (str. 7)

Bohužel, tuto knihu nebudu vychvalovat do nebes. Styl, roztřídění kapitol jako dny, why not. Ale prostě..., nebavilo mě to a jediné co mě drželo, byl konec. Teď jsem vás možná zklamala, protože určitě spousta blogerů a blogerek brali knihu jako dílo boží (berte to s rezervou =D), ale na mě to neplatilo. A teď bacha, i přesto jsem se rozhodla, že si od něj přečtu další knihu - co třeba Dash & Lily - Kniha přání? Četl někdo? Líbila se vám? Prosím, dejte mi vědět do komentářů :)

V knize se převážně objevují filozofické úvahy, které sice některého zabaví, ale občas je toho až příliš moc a vy se těžko zorientujete. Zároveň se zde objevují i známé obkecávačky, které mají jednoduchý účel - prodloužit děj. Naštěstí autor se rozhodl psát realisticky a některé příběhy postav jsem si opravdu oblíbila (například příběh o dívce, která chtěla spáchat sebevraždu).

Soustředím se na přítomnost, protože právě tou jedině žiju. - A


Shrnutí
Klady - čtivý styl; dobré rozvržení kapitol; realisticky zpracované; spousta filozofických úvah.
Zápory - v knize se vyskytují tzv. obkecávačky, které mají prodloužit děj; až příliš filozofických úvah; hlavní hrdina se občas chová jako pako.



Obálka
Neskutečně krásná a dechberoucí ''létací'' obálka.
Nemohli tam dát jednorožce? ^^
Omg, ta portugalská a španělská :3 Dejvid je swag =D
Portugalská - Španělská - Srbská
A Cada Dia   Cada día   Svakog dana (Every Day #1)

4 komentáře:

  1. Miluju tuhle knihu, takže s tvojí recenzí úplně nemůžu souhlasit, ale jinak se ti moc povedla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem četla a souhlasím s tebou, kniha mě taky nijak výrazně neuchvátila..Nebylo to špatné, ale nebyl to ani zázrak..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeesně :) Proto jsem se rozhodla dát šanci i jiným knihám od něj.
      Děkuji :)

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)