pondělí 22. června 2015

Recenze: Hraničářův učeň: Rozvaliny Gorlanu

Rozvaliny Gorlanu (Hraničářův učeň, #1)Název: Hraničářův učeň: Rozvaliny Gorlanu (z orig. Ranger's Appretice: The Ruins of Gorlan)
Autor: John Flanagan
Nakladatelství: Egmont
Série: 1. díl
Anotace: První kniha fantasy série příběhů o Willovi a jeho přátelích z hradu Redmontu. Will je na svůj věk malý, ale zato je hbitý a neobyčejně bystrý. Celý život snil o tom, že se stane slavným rytířem jako otec, kterého nikdy nepoznal, ale do bojové školy na hradě Redmontu ho pro malý vzrůst nepřijmou. Místo toho se dostane do učení k Haltovi, tajemnému hraničáři, jehož záhadnou schopnost neviditelně se pohybovat lidé přičítají černé magii. Will se postupně učí používat zbraně hraničáře: luk a šípy, šedozelenou pláštěnku a houževnatého malého ponyho. Ačkoli Will nemá meč ani velkého koně, po kterých tolik toužil, zjistí, že dobrý hraničář je pro království stejně důležitý jako slavný rytíř. A když se s Haltem vydá na nebezpečnou výpravu do pustiny, aby vystopoval děsivé tvory, kteří se chystají zabít krále, zjistí nakonec, že hraničářské zbraně nejsou tak špatné…

Vplujte do světa hraničářů a prožijte dobrodružství s jejich učněm.


No není k nakousnutí? ^^ Ten kůň samozřejmě =D
Byl jednou jeden (čaroděj?) Morgarath, jehož cílem bylo ovládnutí Araluenského království. Jenže to nedal. Zapomněl na hraničáře. Na tajemného muže zahaleného v šedozelené pláštěnce, co střílí z luku líp než Ygritte nebo Katniss. Morgarath sice utrpěl ošklivou porážku, ale přísahal, že se jednou vrátí a pak království nic neochrání před jeho hněvem.
A few years later... (O pár let později...)
Will si vždy přál stát se rytířem. Kdo by ne, budete mít fajného oře, krásně lesklou zbroj i meč a možná i toho panoše. Byl však vyvolen, aby se stal někým jiným, učněm hraničáře, kterého se všichni bojí. Během pár měsíců se Will naučí jezdit na koni a používat hraničářské zbraně (saský nůž a luk), ale nečeká, že se brzy vydá na neočekávanou cestu do Pláni samoty, kde i těm nejodváženějším tuhne krev v žilách.

Už dlouho jsem nečetla knihu v er-formě a proto to vítám zajímavým spestřením. Vše je krásně promyšlené do posledních detailů a ani jednou se příběh nezastavil. Navíc, jak děj plyne, myšlení všech jedinců se nějakým tím způsobem rozvíjí. Ať už k lepšímu nebo horšímu.

Neposuzuj kvalitu člověka podle jeho postavení ve světě. - Halt


Hraničářův učeň je oddychová kniha. Nečekejte žádné zvraty jako například ve Hře o Trůny. I když... tahle série má dokonce 12 dílů! Vůbec, ale vůbec nevím o čem ty další díly budou a co se tam bude dít, ale každopádně jsem moc zvědavá :) 
Zvláštní je, že k Willovi jsem si nevytvořila žádný vztah. Jistě, má veškeré předpoklady k tomu, aby se stal slibným hraničářem, ale přesto... něco mi na tom nesedí. Co když se z něho vyklube záporák, který pak všechny povraždí a on se stane králem Araluenu? Já bych tedy na něho nepřipíjela fofolou =D

Ukázka: ''To je hraničářský kůň. Na tom může jezdit jen hraničář.'' Horác se znovu zachechtal. ''Na takovým chlupatým psovi by uměla rajtovat i moje babička!''
''Ona by možná uměla'', řekl Will, ''ale vsadím se, že ty ne.''
Ještě než tu výzvu dořekl, Horác už odvazoval uzdu. Cuk se koukl po Willovi a ten by přísahal, že koník mírně kývl hlavou. (str. 127 a 128)

Na tuhle knihu rozhodně nezapomenu. A co nevidět se chci vrhnout do dalších dílů. To bude tedy jízda panečku 3:) ... Když jsem přemýšlela nad hodnocením, uvažovala jsem mezi 4 nebo 5 hvězdičkami. Nakonec jsem dala lepší 4 hvězdy :) Ta kniha si to zaslouží.

Shrnutí
Klady - čtivý styl; realistický svět; kniha pro všechny věkové kategorie; krásná obálka.
Zápory - v mém vydání vypadávaly stránky xD


Obálka
Holandská - Anglická - Japonská
De Ruïnes van Gorlan (De Grijze Jager, #1)   The Ruins of Gorlan (Ranger's Apprentice, #1)   弟子 (Ranger's Apprentice, #1)

7 komentářů:

  1. Jo, Hraničářův učeň je skvělá oddechovka :)) Do dalších se vrhni co nejdřív, s Evanlyn to bude to pravé ořechové! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se mi tahle série moc líbí, bohužel vydání od Egmontu má jednu velkou slabinu - nesmíš číst anotaci. :-D Je tam napsaný celý děj knihy.
    Škoda, že jsem se k tomu nedostala jako mladší, určitě by mi Will a Evanlyn učarovali víc než Harry Potter. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, toho jsem si nevšimla =D Já čekala, že budou honit divoká prasata nebo něco takového... =D
      U mě furt zůstává Harry :)

      Vymazat
  3. Víc se to rozjede od třetího dílu, ten je asi nejlepší, aspoň z prvních šesti, co jsem zatím četla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se neskutečně těším na dvojku, která v knihovně bude pravděpodobně až o Vánocích... :/

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)