úterý 28. července 2015

Recenze: Eden

Název: Eden (z orig. After Eden)
Autor: Helen Douglas
Nakladatelství: Yoli
Série: 1. díl
Anotace: Eden Anfieldová zbožňuje záhady, a když se na škole objeví tajemný nováček Ryan Westland, úplně ji to pohltí. Na první pohled vypadá jako obyčejný kluk, proč potom nezná pizzu? A jak to, že nikdy neslyšel o Hitlerovi? Ze všeho nejvíc ale Eden mate to, že o ni Ryan jeví zájem. Eden pozvolna propadá jeho kouzlu, zároveň ale rozkrývá i jeho tajemství. Zlom nastane jednoho deštivého odpoledne, když klopýtne o zdánlivě obyčejnou knihu v Ryanově pokoji - biografii jeho nejlepšího kamaráda, která je však datovaná o celých padesát let později. Když se svým objevem na Ryana vyrukuje, zjišťuje, že na ni čeká velmi důležitý úkol, a ona právě málem zničila jeho jedinou šanci na úspěch... 

Eden Anfieldová se seznámí s tajemným nováček Ryanem, který jí doslova ohromí. Když už neví co je to pizza, musel spadnou z Marsu. Když neslyšel o Hitlerovi, musel spadnout z nějaké nejmenované planety daleko odsud. Ze všeho nejvíc Eden mate, že Ryan o ni jeví velký zájem a propadá tak jeho kouzlu a zároveň odhalí jeho největší tajemství. Stačilo jen zakopnout o obyčejnou knihu, která popisuje život jejího nejlepšího kamaráda, která je však datována o celých několik desítek let později. To znamená že i ona bude součástí plánu, který musí zabránit jediné šanci na jeho úspěch.

To je tak, když o tuhle knihu jakoby zakopnete v knihovně, protože spěcháte na brigádu, ale chcete ještě prohlédnout pár poliček... Ano je to tak, to jen Nia může číst na brigádě =D A proto jsem v rychlosti tu knihu popadla - nevědoucí o čem je - a rychlým krokem rázovala k paní knihovnici, aby mi vrátila kartičku a zapsala do počítače důležité informace jako kdy jsem si tu knihu vzala a kolik mi zbývá dní do vrácení... Tehdy jsem se s Eden setkala.

Ukázka: Nebylo toho zrovna moc, z čeho by se dalo vycházet. Ale jedno slovo z toho seznamu zářilo jasněji než blesk na nočním nebi. Jméno Connor.
Možná jsem ohromená, zmatená, možná nemám všechny dílky skládačky pohromadě, ale jedna věc je jistá. Ryan je tady kvůli Connorovi. Otázka zněla: Proč? (str. 94/95)

Příběh je... ohromující. Celkově ta vize o cestování časem, zničeném světě a tak dále je skvělá :) Navíc jsem zjistila spoustu informací o naší obloze, které jsem dosud nevěděla. Astronomie není můj šálek čaje, ale obdivuji ty lidi, kteří se tomu ať už koníčkem nebo kvůli práci věnují. Takže pokud tuhle recenzi čte někdo, kdo miluje hvězdy a celkově vesmír, máte u mě obdiv ;) Protože já bych nepoznala ani démonické hvězdy nebo něco takového xD

Hlavní hrdinka Eden mi byla celkem sympatická. Někdy jsem si (až naivně) myslela, že je druhé já, ale omyl. V něčem jsme se rozcházely =D Například já miluji nakupování zatímco ona ne. Já nemám v lásce křížovky, ona ano. Ona je vegetariánka, já všežravec.
Ryan Westland byl... prostě zajímavý člověk =D A taky další vegetarián. Sice má dobrou povahu (a dobré tělo =D), skvělý výtvarný talent, ale... zas ta žůžo nebyl (může se vést příkladem Jona Sněha nebo Maxona xD). Ale tohle je názor jedné puberťačky, takže se nenechte zmást! =D Ale myslím si, že s Eden to můžou dát dohromady (y)
Největší boss Connor mi příšerně připomínal Matta z Upířích deníků. Nejen že asi vypadají skoro stejně (když tak mě opravte!), ale povahově jsou si podobní. Starost je u nich na prvním místě a mohou zaujmout zajímavým charakterem.


NAJEDNOU MĚ NAPADLO, ŽE VŠICHNI TI CVOCI, CO TVRDILI, ŽE VIDĚLI LÉTAJÍCÍ TALÍŘE, MOŽNÁ MLUVILI PRAVDU. - EDEN.


A co vy? Mí drazí čtenáři? Věříte na mimozemský život? =D Já popravdě nevím, čemu věřit. V dnešní době si tolik lidé vymýšlejí a utahují si, že takový specialista se na to vybodne a tím to hasne. Raději se podívá na sci-fi film, než aby vyšetřoval ty zajímavé úkazy tvořeny fanatiky a srandisty.
Kniha se mi natolik líbila, že jsem ji nominovala do top knih roku 2015 a doufám, že to údajné pokračování bude tak dobré nebo ještě lepší :) Díky ti Eden za hezké počteníčko během volných chvil v práci.


Shrnutí
Klady - vize o cestování v čase; krátký ale napínavý příběh; astronomie.
Zápory - nerozsáhlý popis.



Obálka
Obálka je sice hezká, ale více se mi líbí ta originální ;)
Španělská - Německá - Anglická
Después de Edén   Lichtjahre zu dir (After Eden, #1)   After Eden (After Eden, #1)

4 komentáře:

  1. Super recenze! Knihu jsem zatím nečetla, ale určitě se na ni vrhnu! :)
    Levandulová komnata

    OdpovědětVymazat
  2. Matta teda neznám, ale Connor byl takový obyčejný klišé charakter :D I tak jsem si ho ale oblíbila víc než Ryana :D

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)