pondělí 6. července 2015

Recenze: Upíří deníky: Probuzení

Probuzení (Upíří deníky, #1)Název: Upíří deníky: Probuzení (z orig. Vampire Diaries: Awakening)
Autor: L. J. Smith (Lisa Jane Smith)
Nakladatelství: Fragment
Série: 1. díl
Anotace: Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a které se dívky touží podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat – stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry – a ve velkém nebezpečí.


Elena Gilbertová se vrací z dovolené z Francie, kde se snažila zapomenout na tragickou autonehodu, při které zahynuli oba rodiče. Je typická americká středoškolačka - rozmazlená mrcha, která by nejraději chodila se všemi idoly světa. To se ale změní, když do školy zavítá tajuplný Stefan Salvatore, který si všechny drží od těla. To vyvolá kampaň: Ulovte někdo Stefana Salvatora co nejdřív! Pochopitelně se do toho zapojila nejen Elena, ale i její kamarádka a sokyně Caroline. Pak je tu pomstychtivý Damon, starší bratr Stefana, který je hrozbou pro všechny Stefanovy známé a možná i pro celé město.

Pokud jste neslyšeli o knize, tak o seriálu určitě. Koneckonců, The Vampire Diaries je jeden z nejúspěšnějších seriálů americké stanice CW. Ale knihy stojí za starou belu. Vážně. Pokud chcete poněkud nudný příběh o labilní Eleně a místy o smutném Stefanovi, tak tedy se vší chutí do toho. Nebudete litovat. Už nám tam jen schází nebezpečně hrozivý Damon, vrrr =D

Ukázka: ''Elena právě odjela,'' oznámila Meredith.
''Jsme svobodná země,'' opáčila Bonnie.
''Odjela s Tylem Smallwoodem,'' odsekla Meredith .
''Matte, určitě jsi nezaslechnul, kam se chystají?''
Matt zavrtěl hlavou. ''Řekl bych, že si zaslouží cokoli, co se jí stane. Ale svým způsobem je to i moje vina,'' dodal sklíčeně. ''Myslím, že bychom měli jet za ní.'' (str. 98)


Jak jsem se k této knize dostala je celkem jednoduché. Zhruba před rokem a půl jsem vášnivě sledovala první 4 série seriálu (5. mě nenadchla) a řekla jsem si, že tu knihu jednou risknu. Pořád narážím na ty most incredible knihy a jelikož je tu léto, bude větší čas na knížky s horším hodnocením 3:)


Knížka se čte celkem rychle. Zpočátku se budete prokousávat dobrými 80 stránkami nebo vůbec celou knihou, ale nepropadejte panice, kniha je malého formátu (řekla bych A5) a nemá ani 300 stránek. U mě bylo velmi těžké si zvyknout na to vraždící tempo, protože jsem předtím viděla seriál a nečekala jsem, že kniha bude nabírat jiným směrem a bude mít jiné obsazení ve vedlejších rolích. Jestli seriál znáte a sledujete/sledovali, očekávejte rozladěnou náladu během čtení (další vedlejší účinky jsem nepocítila).

Shrnutí
Klady - upíři a nadpřirozené bytosti; malý formát knihy (akorát padne do ruky).
Zápory - nepříliš sednoucí styl psaní; egoistické postavy; nepříliš vábný děj a začátek knihy.


Obálka
Thajská vypadá hrozivě =D
Anglická - Thajská - Dánská
The Awakening (The Vampire Diaries, #1)   บันทึกรักแวมไพร์ ตอน หวนคืน (The Vampire Diaries, #1)   Mørkets brødre (The Vampire Diaries, #1)

9 komentářů:

  1. První knihy ze série jsem četla před dvěma, třemi lety a strašně se mi líbily - díkybohu, už jsem z nich vyrostla i ze seriálu, protože poslední díly série byly takové mišmaš, vše splácané dohromady a Elena byla ta nejlepší a to se mi teda už vůbec nelíbilo. :D Plánuješ číst i další díly nebo ti první díl bohatě stačil? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám v plánu i další díly ;) Musím překonat kamarádku, která skončila někde u 3. nebo 4. dílu 3:)

      Vymazat
    2. Hej! :D
      Byl to třetí díl, btw.

      Vymazat
    3. Moje pusinka si přeje být otevřena, alohomora. Jsem zvědavá, jestli to dáš a neumřeš dřív nudou :D

      Vymazat
  2. Tak já četla/čtu knihy i koukám na seriál. Mám všech 17 dílů (17. ještě nepřečtený). Knižní podoba mi snad vyhovuje víc než seriál, i když jsou tam ZNAČNÉ rozdíly.

    #DelenaForever #DamonIsTheBest



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já začala znovu sledoval seriál (jsem na začátku 2. série) a baví mě to! :) Víc než kniha... xD
      Delena forever? Souhlás =3

      Vymazat
  3. Mě Elena přišla strašně blbá a egoistická :D zatím jsem skončila u šestého dílu a jen tak pokračovat nehodlám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chci skočit po dvojce, která je neustále zabraná... Nechápu kdo to může číst =D

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)