pondělí 21. září 2015

Recenze: Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

Název: Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (z orig. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Autor: C. S. Lewis (Clive Staples Lewis)
Nakladatelství: Fragment
Série: 1. díl
Anotace: Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie! Sledujte příběh sourozenců Petra, Zuzany, Edmunda a Lucie v zemi obrů, trpaslíků, kentaurů a dalších tajemných bytostí, zakletých Bílou čarodějnicí. Dokážou s pomocí moudrého a zároveň strašlivého lva Aslana zlomit její temnou nadvládu? Nenechte si ujít fantasy bestseller, který nadchl miliony čtenářů po celém světě.

Petr, Zuzana, Edmund a Lucie jsou sourozenci, kteří mají dočasný pobyt na venkově, kvůli čekané události bombardování Londýna za druhé světové války. Při průzkumu starého sídla naleznou osamělou skříň v prázdném pokoji. Nic zvláštního, Lucinka však nakoukne dveřmi skříně, projde jí a zjeví se v zasněžené zemi Narnii. Tam potká satyra, který se diví, že je člověkem a pozve ji na čaj. Když se vrátí, nikdo jí ze sourozenců nevěří. Prý pan Tumnus a zlá čarodějnice neexistují, cha! Však oni se sami přesvědčí na vlastní oči...

Letopisy Narnie jako proslulá série o čtyř sourozencích, kteří mají naplnit proroctví. Já samotná jsem předtím viděla film (v ruštině, ha!) a byla jsem jím unesená... V té době jsem však netušila, že existují i knížky.
No a jak roky plynuly, teprve až teď se mi knížka dostala pod ruce. Řekla jsem si, že to nebude žádná ztráta času a že mi neuškodí dětské čtení.


Jednoho dne budete dost staří na to, abyste znovu začali číst pohádky... - C. S. Lewis


A na to kolik je mi let, jsem si tuhle sérii zamilovala! :) Tuhle knížečku jsem přečetla za... uff... 2 - 3 dny? Žádná sláva co? xD Sice jsem věděla, jak vše dopadne, ale byly tu jisté nesrovnalosti s filmem a vůbec mi to nevadilo.
Jak jsem už zmínila v mé ''přepsané anotaci'', hlavními hrdiny jsou 4 děti. Docela neobvyklé, viďte? Ale z velké části jsem četla z pohledu malé Lucinky nebo o něco staršího bratra Edmunda. Autor ale mohl trošku víc vykreslit zbývající dva sourozence. Snad se toho dočkám v příštím dílu :)

Nejvíce sympatičtí mi připadali Lucka a Petr. Škoda, že i Zuzka nepatří mezi mé oblíbence, protože ve filmu tomu tak bylo :) Ano a ještě několikrát tu musíš zmínit film. Říkám podruhé, snad příště =D Dále mezi mé top postavy patřila samozřejmě rodinka Bobrových a pan Tumnus, bez nich by to nebylo ono. Aslan je sice lví kategorie sama o sobě, ale nelíbilo se mi na něm, jak mluvil. Nechť, byť, poněvadž a podobná slova mě občas lezli nachlazeným krkem. I já někdy ty slova použiju, ale těch situací je strašně málo! =D  Hlavní záporák byla Bílá čarodějnice Jadis, která si rozhodně zaslouží potlesk, protože i já jsem ji nenáviděla! Jak ubližovala zvířátkům, měla jsem sto chutí ji uštědřit pár políčků. Dostává post za nejvíc badass čarodějnici. #jadisjebitch =D


Ukázka: Edmund vešel a dával si přitom veliký pozor, aby vlkovi nešlápl na tlapu.
Ocitl se v dlouhé potemnělé síni s mnoha sloupy, která byla, stejně jako předtím nádvoří, plná soch. Nejblíž u dveří stál malý faun s velice smutným výrazem ve tváři a Edmunda chtě nechtě napadlo, jestli tohle je ten Lucčin přítel. Světlo vrhala jen jediná lampa a blízko u ní seděla Bíla čarodějnice. (str. 107)

Doufám, že se vám recenze líbila a mé hodnocení je konečných pět hvězd! :) Jak se vám knížka (popřípadě série) líbila? Nebuďte ostýchaví a pište do komentářů! =D ;)

Shrnutí
Klady - krásný děj i prostředí; vhodné i pro menší čtenáře; lehké čtení.
Zápory - občas těžší pasáže obsahující starou češtinu.


Obálka
Anglická - Švédská - Portugalská
The Lion, the Witch, and the Wardrobe (Chronicles of Narnia, #2)   Häxan och lejonet (Berättelsen om Narnia, #1)   O Leão, a Feiticeira e o Guarda-Roupa (As Crónicas de Nárnia, #2)

4 komentáře:

  1. Narnie je nádherná kniha i film! Jinak...Jsem taky nemocná, je to na nic. Mám přes týden penicilín a stejně se to akorát zhoršuje. :D Máš pěkný blog!
    www.catherineribbon.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)