středa 28. října 2015

Recenze: Hraničářův učeň: Hořící most

Název: Hraničářův učeň: Hořící most (z orig. Ranger's Apprentice: The Burning Bridge)
Autor: John Flanagan
Nakladatelství: Egmont
Série: 2. díl
Anotace: Araluenské království se chystá na válku proti Morgarathovi a Will s Horácem doprovázejí Gilana s poselstvím do Celtiky. Celtické vesnice a doly jsou však opuštěné. Tři poslové zjistí, proč tomu tak je, až když objeví hladovou a vyčerpanou dívku. Ta jim prozradí, že Morgarath poštval své odporné stvůry, aby Celtiky zotročily. Zatímco Gilan rychle ujíždí zpátky do Araluenu, aby podal zprávu králi, Will s Horácem odhalí pravou příčinu Morgarathova jednání. Chystá se překvapivý útok ze tří stran a Araluenskému království hrozí krutá porážka - pokud naši dva přátelé nepodniknou něco, aby jí zabránili!

Po nalezení tajných plánů Pána Deštných a temných hor se Araluenské království chystá na nadcházející válku. Gilan je vyslán s poselstvím do Celtiky a společnost mu budou dělat oba dva učňové, Will a Horác. Po překročení hranic s Celtikou si však všimnou opuštěných vesnic a dolů. Co se to tam k čertu děje? Že by Morgarath začal jednat a odhaloval tak pravou příčinu, proč je Celtika tak pustá?


Jeden člověk může být podvodník. dva mohou být spiklenci. tři, to je počet, kterému věříme. - celtické rčení


Hunting by Ines92
Fajn, fajn, fajn. Když jsem přečetla první díl, myslela jsem si, že další díl bude nic moc. Ano, předsudky jsou potvory! Ale když jsem začala číst Hořící most, jaksi mě to chytlo a knížku jsem si brala dokonce do školy! DO ŠKOLY! Normálně to nedělávám, protože mé záda trpí skoro každý den, jak musím nosit pomůcky do hodin. Už vidím ty chytré komentáře typu: Tak si ty věci nechávej ve skříňce ne? O.o Ne, nemůžu, protože má skříňka je frasácky malá! Sotva se mi tam vleze bunda, už se těším, jak tam budu rvát zimní kabát ^^ Ale tak radši necháme školu školou a pustíme se dál že? ^^
Při čtení jsem se navrátila zpět do dětských let, kdy jsem hltala knížečky z Pony Clubu. To je ten klub pro ''blázny'' do koní ;) Dnes se to však jmenuje jinak... Byla jsem jak trnu a hltala jsem stránku po stránce. Opravdu jsem nečekala, že začnu takhle vypadat i při čtení Hraničáře... Příjemné to zjištění (y) :)

Pokud bych měla říct i negativa tohohle dílu, zásadní negativum by bylo ona předvídatelnost. Spoustu věcí jsem odhadla už hned a když se k tomu v knize dopracovalo, měla jsem chuť jim prostě zatleskat (zas tak hnusně to nemyslím ju? :)) Chápu, chvíli to musí trvat, jinak by pak autor asi neměl co psát, ale mohl to trošku okořenit něčím opravdu zlomovým. Mám pár návrhů v rukávu, ale nebudu to tady vypisovat, protože se chci omezit ve spoilerováním. Sice na konci této recenze budu věnovat místo spoilerům a mým reakcím pomocí gifů, ale kdo to nebude chtít číst, může jednoduše zavřít kartu křížkem v prohlížeči.

Ukázka: ''Tak co bych měl v tom případě udělat?'' přidal se Will. Gilan se pronikavě zadíval z jednoho chlapce na druhého. Měl pocit, že na něj šijou boudu.
''Zastřelit ho,'' řekl stručně. Will vrtěl hlavou a usmíval se od ucha k uchu.
''To přece nemůžu,'' namítl. ''Mám prasklou tětivu.''
''Tak utéct a schovat se,'' ucedil Gilan mezi zuby.
''Jenže je tam ten sráz,'' připomněl Horác. ''Na Willa se řítí rozzuřený chlap se sekerou a za Willem je strašná hloubka.''
''Co mám udělat?'' dotíral Will.
Gilan se zhluboka nadechl a podíval se jim zpříma do očí, nejdřív jednomu, pak druhému.
''Skočit dolů ze srázu. Z toho není tolik krve.'' (str. 50)

Co se postav týče, některé postavy jsem si oblíbila, do jedné jsem se dokonce zamilovala! (=D) Nejvíce mi byli blízcí Will, Gilan, Halt a Horác. Byly tam i další postavy, ale ty jsem si zkrátka neoblíbila. Další výtku k této sérii mám, že žádná ženská (lépe řečeno dívčí) osobnost mi vůbec nesedne. Jediná Jenny, která se učí u kuchaře Chubba mi byla sympatická xD Zbytek na mě působil tragicky. Tak snad se s tím autor nějakým způsobem vypořádá.

Já bych řekla, že první část recenze máme úspěšně za sebou a druhá nás teprve čeká. Znovu upozorňuji, že pokud nechcete vidět tu druhou část ''plnou'' spoilerů a reakcí, jednoduše můžete vyjet zpět, nikdo vás nenutí =D
K hodnocení se moc vyjadřovat nebudu, jednoznačných pět hvězdiček (což je plný počet) bude muset knize stačit :)) Jsem ráda, že se začaly situace vyvíjet zrovna takhle, takže snad další díly budou lepší a lepší!

Shrnutí
Klady - dobrá zápletka; sympatické hlavní postavy; v mém vydání nevypadávaly stránky; skvělé ukončení; napínavé a čtivé. 
Zápory - předvídatelný děj; některé postavy jsou k nevydržení.


Obálka
Už jsem vám říkala o těch úžasných obálkách, které má Egmont k hardbackům? ^^
(viz. hned první obrázek v recenzi)
Anglická - Polská - Francouzská
The Burning Bridge (Ranger's Apprentice, #2)   Płonący most (Zwiadowcy, #2)   Le Chant des Wargals (L'Apprenti d'Araluen, #2)
__________________________________________________________________________________

Část druhá =d


1. Ten pocit když víte, kdo je Evanlyn zač a ostatní ne.


... a když jim to konečně dojde...

(Robert je ale zvíře)

2. Jaký to musel být pocit pro Willa, když odplouval na lodi Skandijců a viděl Halta, který nedokázal zasáhnout.


... a jak se teprve cítil Halt...


3. Moje reakce na to, když Horác vyzval Morgaratha na souboj.


A když ho zabil.


Tak a já myslím, že by to stačilo =D Doufám, že se vám rezka líbila a zase jindy! :)

4 komentáře:

  1. Skvělý článek! Pobavily mě ty gify! :D skvělý nápad.. Já už jsem u asi 5-6 dílu (teď nevím, mám do toho rozečtenou ještě jednu knížku)
    Každopádně co se mi líbí je, že s dalšími díly jsou knížky pro starší a starší čtenáře. Určitě srojí za to i další díly :) Máš se na co těšit :)

    www.probablywiththoughts.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :))
      Ty vado, ani jsem nevěděla, že se to bude stupňovat :o Každopádně je to skvělá zpráva :3

      Vymazat
  2. Túto sériu mám veľmi rada, je super. Tento diel sa mi páčil najmä preto, že sa tu viac vyskytuje Gilan a to je jedna z mojich najobľúbenejších postáv :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Gilan je postava, kterou jsem si naprosto zamilovala :3

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)