pondělí 21. prosince 2015

Recenze: Hunger Games: Síla vzdoru

Síla vzdoru (Hunger Games, #3)Název: Hunger Games: Síla vzdoru (z orig. The Hunger Games: Mockingjay)
Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
Série: 3. díl
Anotace: Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, přežila, ale její domov byl zničen. Hurikán unikl. Katnissina rodina je v bezpečí. Peetu zajal Kapitol. Třináctý kraj skutečně existuje. Vypuklo povstání. Katniss záměrně zachránili z arény krutých a krvavých čtvrtoher a bez jejího vědomí ji už před dlouhou dobou zapojili do revoluce. Třináctý kraj vystupuje ze stínů a plánuje svrhnout Kapitol. Zdá se, že všichni o pečlivě připraveném plánu vědí - s výjimkou Katniss. Úspěch povstání závisí na její ochotě stát se pěšákem, přijmout odpovědnost za nespočetné životy a změnit budoucnost Panemu. Kvůli tomu musí odsunout stranou svoji zlost i nedůvěru. Musí se stát symbolem revoluce - reprodrozdem - bez ohledu na to, že cena může být hodně vysoká.

Katniss Everdeenová přežila. Tvář revoluce povstala z popela a nyní je ve Třináctém kraji. Nikdo nevěřil, že skutečně existuje, ale teď organizuje odboj a snaží se sjednotit ostatní kraje proti Kapitolu a prezidentu Snowovi. Ten drží v šachu Katnissiny bývalé spojence a nepřátele ze čtvrtoher. Peetu, Johannu, Enobarii... Bude prezidentka Třináctého kraje, Coinová, riskovat jejich životy pro dobro budoucích generací, nebo přistoupí na dohodu s Katniss a udělá tak vítěze imunní?


jSme vrtkavé, pošetilé bytosti s výjimečným darem ničit samy sebe. - Plutarch heavensbee


V listopadu byla premiéra poslední části třetího dílu Hunger Games. Vsadím se o vaše kyčle, že jste tuto možnost nepropásli! Já si to, samozřejmě, nemohla nedovolit a na tuto velkolepou událost jsem zajela s kámoškou do kina.
Dva týdny před premiérou jsem si řekla, že si stáhnu knížečku v souboru pdf a budu si každý den ze školy ve vlaku číst na telefonu. Málem jsem přišla o své oči. Aspoň teď už vím, že číst knihy na telefonu je krutopřísně strašné. Nesmím ovšem zapomenout, že Niuška nedočetla posledních osmdesát stránek, protože bagr se slaninou. Vážně. Kdo by to stihl? Nejlepší na tom je, že stejně jsem tušila věděla konec (kdo by nemiloval své rádoby spoilerující přátele?). Ale v kině jsem dělala ''překvapenou'', aby to nevypadalo, že téhle divné osobě se film nelíbil. Líbil se mi, a hodně :) S knihou byl téměř totožný, což určitě potěší každého fanouška této série.

Tento závěrečný díl je plný emocí, který se mísí s naději, že vše skončí dobře. Jestli skončí nebo neskončí vám nepovím, ale rozhodně vám mohu něco zaručit - ne pro každého je toto závěrečné ukončení děje dobré. Někoho potkal strašlivý osud, na někoho se usmálo štěstí a může tak začít žít od znova.
Katniss prodělala změnu. Od bombardování jejího rodného kraje a vysvobození z arény myslí jinak. Je poháněna touhou zničit prezidenta Snowa, který ji připravil o vše, co jí bylo nejdražší. Ona sledovala jeho a on ji. Dokonce mi připadá, že k Hurikánovi se nechová tak, jak bylo zvykem (Yaas, Peeta team :3). Útěchu nachází v náručí své mladší sestry Prim, ze které se doslova stává statečná mladá žena, která má dobře našlápnuto ke kariéře doktorky.

Ukázka: ''Chci říct vzbouřencům, že jsem naživu. Že stojím v Osmém kraji, kde Kapitol právě vybombardoval nemocnici plnou neozbrojených mužů, žen a dětí. Nikdo nepřežil.'' Můj šok pomalu přechází ve vztek. ''Všem chci říct tohle: jestli si třeba jen na vteřinu myslíte, že s námi Kapitol bude jednat férově, pokud dojde k zastavení bojů, zásadně se mýlíte. Protože víte, kdo jsou a čeho jsou schopní.'' Automaticky rozpřahuji ruce, jako kdybych chtěla obsáhnout celou hrůzu kolem sebe.''Tohle je jejich práce. A my jim to musíme vrátit!'' (str. 77)

Nemohu říct, že mi bylo do breku. V kině jsem (přesně) pár milimetrů slz ukápla, ale kniha to nedokázala. Mě rozbrečet knihou je totiž strašně těžký (pár výjimek by se našlo). Stejně tak vyděsit, jak jsem zjistila naposledy u Anny krví oděné. Není to tím, že by se mi kniha vůbec nelíbila. Záleží na stylu psaní. Tenhle se mi sice líbil a dobře se to četlo, ale nedokázal by mě v žádném případě rozbrečet. To mi připomíná, taky vám připadá tak trochu klišé přinutit čtenáře brečet? No já nevím, poslední dobou je to velký hit xD Řekněte si v duchu, kolik knih se vás snažilo rozbrečet. Asi hodně.


 Shrnutí
Klady - bravurní zakončení a skvělá zápletka; sympatické hlavní postavy; čtivé; dystopie jak má být.
Zápory - nedokázalo ani v nejmenším rozbrečet.


Obálka
Anglická - Arabská (wow) - Německá
Mockingjay (The Final Book of the Hunger Games): Movie Tie-in Edition   الطائر المقلد (The Hunger Games, #3)   Die Tribute von Panem: Flammender Zorn (Die Tribute von Panem, #3)

2 komentáře:

  1. Moc hezká recenze. Já mám HG moc ráda. Byla jsem i v kině- nečekaně- a moc se mi to líbilo. Chtělo se mi trochu brečet, když umřel Finick (píše se to tak?!) . Nepamatuju si ale ani kdy naposledy jsem u nějaké knížky (nebo filmu) doopravdy brečela. Moc na to nejsem :D

    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :')
      Myslím, že se to píše Finnick, byla jsi blízko! =D Bohužel jsem o tom věděla no... xD Tady jde o to, že z té knížky mám jiný pocit, když jsem věděla skoro vše dopředu.

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)