středa 2. března 2016

Recenze: Zaklínač: Poslední přání

Název: Zaklínač: Poslední přání (z orig. Ostatnie życzenie, Droga, z której się nie wraca)
Autor: Andrzej Sapkowski
Nakladatelství: Leonardo
Série: 1. díl
Anotace: Zaklínač - Ošlehaný muž bez věku, jehož bílé vlasy nejsou znakem stáří, ale mutace, kterou musel podstoupit. Placený i dobrovolný likvidátor prapodivných tvorů: mantichor, trollů, vidlohonů, strig, amfisbain - pokud ovšem ohrožují lidský rod; v takovém případě zabíjí i bytost zvanou člověk. Prvotřídní, skvělý bojovník, který není neporazitelný ani nezranitelný - naopak, téměř z každého dobrodružství si odnáší další šrámy na těle i na duši.

Rytíř bez jizvy je kokot a né hrdina. - Dennis cranmer


Potom se říkalo, že ten člověk přišel od severu, Provaznickou branou. Šel pěšky, osedlaného koně vedl za uzdu. A jmenuje se Geralt. Geralt z Rivie, též zvaný Řezník z Blavikenu. Lidé se ho bojí a plivou na něj, neboť není tou bytostí zvanou člověk. Od útlého věku byl trénován řemeslu Zaklínačů, potom přišli mutace, které zbavily jeho vlasy pigmentu a jeho oči připomínají oči kočkovitých šelem. Nosí dva meče, jeden stříbrný a druhý "na lidi". Zabíjí kdejaké nestvůry, které ohrožují lidský rod. Ale bez peněz nic nevykoná. Bez nich se totiž nikdo neuživí.

Úvod mě zděsil, protože žádný Geralt tam nebyl! Jen čarodějka Visenna a žoldák Korin, kteří se objevili na krátkou chvíli a ve zbytku knihy se už neobjevili. Mám malou teorii, že by se mohlo jednat o rodiče Geralta, ale postrádá to hlubší smysl =D Nicméně o zbytek děje se postaral Geralt a jeho přátelé.
Kniha je rozdělena na části. Vždycky předchází ty s názvem Hlas rozumu, přítomnost a co se právě odehrává, a následují další kapitoly, které mají všelijaké názvy. Tam se dozvídáme s jakou nestvůrou Geralt kdy bojoval, s kým se kdy setkal a co se mu přihodilo. Nechybí narážky na kdejaké pověry a pohádky, které dneska známe. Například Sněhurka a sedm trpaslíků (v knize šlo o prokletou dívku a sedm gnómů).

Dodnes nevím, jestli jsem po té knize šáhla kvůli dobrým recenzím na hru, nebo kvůli nutkání si něco přečíst od polského autora. Jedno je ale jisté. Zaklínač hýbe světem, zejména herním, protože získal několik nominací na nejlepší hru roku, nejlepší RPG roku, nejlepší game soundtrack roku, nejlepší vizuální efekty roku a podobně :) Několik z těchto nominací vyhrál suverénně na plné čáře. Ale abychom se čím dál víc neoddalovali od knihy, řekněme si upřímně několik faktů.

Ukázka: "Ach!" vzdychl Errdil s nelíčeným nadšením. "Jaká nádherná zřícenina."
"Do hajzlu!" zaklel Marigold, vycházeje ze svého úkrytu za zídkou. "Zboural celý barák. To nikdo uvnitř nemohl přežít. Nikdo, to vám povídám."
"Zaklínač Geralt položil život za záchranu města Rinde," pronesl purkmistr Neville slavnostně. "Jeho oběť nebude zapomenuta. Uctíme jeho památku... Co takhle pomník?"
Trubadúr, otřepávaje z kamizoly kousky deštěm zvlhlé omítky a malty, si purkmistra změřil nepopsatelným pohledem a několika pečlivě vybranými výrazy vyjádřil svůj názor na připomínání obětí, ctění památky a hlavně na pomníky všeho druhu. (str. 264)

Styl psaní nic moc, zvlášť když čtete knihu, která vyšla v roce 1999. Naleznete tam několik pravopisný chyb a pokud se nemýlím, tak pravidla českého pravopisu byla v devadesátých letech jiná. Děj nebyl špatný, byl obohacený nestvůrami, bylinkami i nevrlými trpaslíky. Vše co byste ve fantasy knihách hledali, najdete zde. Jen je mi líto toho začátku, děj se táhl nekonečně dlouho a já se bála, co přijde dál.
Když jsem očekávala to nejhorší, přišel zázrak. Konec se rozjel na plné obrátky a autor nešetřil vulgárními slovy, které jsou typickým znakem pro ságu o Zaklínači. Místy mi to přišlo komické... když jste u toho poslouchali Electro swing xD
Nikdo není dokonalý. Klasické přísloví, které zaslechnete úplně kdekoliv, se muselo objevit i v Zaklínačovi, protože autor zde zapojil problémy, konflikty, fobie a rozpory našeho světa. Čtenářům přijdou důvěrně blízké a jednání postav považují za logické. To znamená, že ne všichni dělají ty správná rozhodnutí a docházím jim to až za určitou dobu. Někdy je avšak příliš pozdě. A to se mi hodně zalíbilo. Reálná rozhodnutí a reálné následky.

Mé hodnocení sčítá 4 hvězdičky. Až na ten (tragicky) nudnej začátek to šlo :) Geralt je prostě postava, na kterou se tak snadno nezapomíná. A co vy? Četli jste příběh frajera z Rivie, nebo se raději pohybujete v herním RPG světě? O.o

Shrnutí
Klady - zajímavé charaktery; pěkné zakončení děje; zapojení problémů a rozporů z našeho světa; obohacený děj.
Zápory - nudný začátek; styl psaní nic moc.


Obálka
Slovenská - Polská - Anglická
Posledné želanie (Zaklínač #1)   Ostatnie życzenie (Wiedźmin, #1)   The Last Wish (The Witcher)

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, zajímavé postřehy. Ony ty jednotlivé příběhy nejsou řazené chronologicky, pokud se nepletu. Dá se ale najít seznam, kde je napsané, jak jdou po sobě. A s tím stylem psaní je to tak, že jde prostě o překlad. Četla jsem originál, no... a ten je trochu na jiné úrovni :)
    Každopádně moc hezký blog, pokračuj, ráda si přečtu další Tvé názory na knihy :3

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká recenze :) Já o knize dost slyšela, ale zatím jsem neměla možnost si ji přečíst. Možná že se to právě díky tvojí recenzi změní :) Moc se mi Tvlůj blog líbí :)

    Krásný den Ti přeji, Mimozemšťanka z blogu U Mimozemšťanky

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát Ti děkuji! :) Tvůj komentář mě opravdu potěšil :3
      Zaklínače doporučuji, není to vůbec špatná kniha. Jen má své mouchy, ale to má každá druhá.

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)