pondělí 14. července 2014

Recenze: Harry Potter a Kámen mudrců

Název: Harry Potter a Kámen mudrců (z orig. Harry Potter and the Philosopher's Stone)
Autor: Joanne Kathleen Rowling (J. K. Rowling)
Nakladatelství: Albastros
Série: 1. díl
Anotace:
Brýlatý chlapec s nachovou jizvou na čele, připomínající blesk – to je Harry Potter. Jedenáctiletého učedníka čarodějných umění stvořila nadaná spisovatelka J. K. Rowlingová a ze své ostrovní britské vlasti jej vyslala pro potěchu všem duším okouzleným fantazií. Vítejte i vy mezi jeho příznivci, nepatříte-li k odkouzleným nudným mudlům!


Vsadím se, že není-li dítěte, které nezná jeho jméno i příběh. 

..., ale kdyby přeci...

Hlavní postavou je Harry, který vyrůstá v rodině Dursleyových (pěstouni), protože jeho rodiče byli zabiti zlým černokněžníkem Vy-víte-kým  lordem Voldemortem. Voldemort chtěl zabít i jeho, ale ten smrtící kletbu přežil a vyvázl pouze s jizvou na čele ve tvaru blesku. 

Po deseti letech velice těžkého života u Dursleyových mu začnou chodit dopisy od Nikoho. Jeho strýc Vernon zjistí, že se jedná o dopisy ze Školy čar a kouzel v Bradavicích. Protože se svou manželkou Petunií se rozhodli, že s těmi ''nesmysly'' skoncují, neposkytnou Harrymu žádné informace, co v tom dopise stálo ani o tom, kdo vlastně je. Po čase začnou chodit Harrymu další dopisy, které mu je strýc zabaví a odveze celou rodinu na opuštěný ostrov.



Přesně o půlnoci, v den Harry jedenáctých narozenin, dorazí poloobr jménem Hagrid. Předá Harrymu dopis a také dárek k narozeninám. Harry 1. září nastupuje do Bradavického expesu a odjíždí do Bradavic. Cestou se seznámí s Ronem a jeho bratry Weaslovými, Hermionou Grangerovou, a dalšími spolužáky - jako je Neville Longbottom nebo Draco Malfoy. Postupem času se Harry seznámí s životem na škole, pozná další studenty a hlavně profesory. A jak se zanedlouho ukáže, bude muset čelit hroznému nebezpečí.

Kniha má 285 stran a to z ní činí nejkratší knihou série. To ovšem neubírá na její kvalitě. Celkově kniha působí pohádkově a dětsky, ale můžeme si povšimnout, jak vlastně je logická a  promyšlená :)


Harry je velice přátelský, statečný, chrání slabé a vždy se staví na stranu dobra. Je to velice chytrý chlapec, vyloženě mu to pálilo! Ron je sice také přátelský, ale statečnost z něho přímo nesrší. Ještě dnes si vzpomínám na ty scény, při kterých jsem se nasmála a vůbec, Ronovi bratři (dvojčata Fred & George) přímo srší energií a chutí udělat nějaký malér či si z někoho vystřelit (viz. profesor Quirrell) :) Hermiona mě naopak zklamala. Asi to bude tím, že na mně nezapůsobila hned na začátku knihy =D Každopádně nebylo věty, kde by nezmínila zdroj z jaké knihy se to dočetla a o její chytrosti vám snad říkat nemusím...

Myslím, že je zcela zbytečné vám vyprávět, proč se mi kniha líbila apod. Paní Rowlingová má velice poutavý způsob psaní a jakmile se zahryznete do záhady, nemůžete knížku odložit. Knihu nakonec hodnotím 4 hvězdičkami z 5, protože mi moc nesedla Hermiona. Škoda, ve filmu patří mezi mé nejoblíbenější postavy - takže doufám, že si to v 2. dílu ságy o mladém čaroději vylepší! :)


   

3 komentáře:

  1. Opravdu asi ted uz malokdo tenhle pribeh nezna :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se teď chystám na re-reading celé série :3 :D tak uvidím jak se mi bude líbit protože asi před třemi lety jsem si celou sérii přečetla asi 4x :D a hrozně se mi to líbilo a některé části jsem už znala na zpaměť :3
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)