sobota 8. listopadu 2014

Recenze: Harry Potter a Vězeň z Azkabanu

Název: Harry Potter a Vězeň z Azkabanu (z orig. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
Autor: Joanne Kathleen Rowling (J. K. Rowling)
Nakladatelství: Albatros
Série: 3. díl
Anotace:
Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích.

Pánové Náměsíčník, Červíček, Tichošlápek a Dvanácterák.

Stvořitelé úžasného Pobertova plánku...

(Ti, co knihu nečetli a neviděli ani film se určitě ptáte, co ten Pobertův plánek je zač. Je to mapa celé školy, která zahrnuje tajemné chodby vedoucí ven z hradu i všechny přítomné osoby, které co kde dělají právě teď).

Prázdniny Harryho Pottera počínají velice ošklivě. Mudlové, kteří ho mají na starost, mu všechny věci spojené s magií zavřou do přístěnku pod schody a zbývá mu jeho sova Hedvika, která se k smrti nudí ve své kleci. A to horší teprve přijde: na celý dlouhý týden přijede jeho ''teta'' Marge (sestra strýce Vernona) se svým milovaným psím společníkem Raťafákem. Strýc ho varuje, že pokud nebude vůči ní slušný, nepodepíše mu formulář k navštívení Prasinek. Harry si to vezme k srdci a snaží se vyhovět prosbě rozkazu. Když nadejde poslední den návštěvy, Harry se rozlobí a svou tetičku nafoukne jako velký horkovzdušný balón. Nezbývá mu nic jiného než utéct od Dursleyových a jet Záchraným autobusem do Děravého kotle. Po cestě zjistí, že z Azkabanu utekl chladnokrevný vrah jménem Sirius Black. Ze záhadných důvodu se ho snaží ministr kouzel Popletal, Weasleyovi a další ochránit před něčím, ale čím?

Nečekala jsem, že paní Rowlingová změní Harryho slovníček slov. Naopak jsem si myslela, že k tomu dojde asi u 4. dílu, ale čím dříve, tím lépe! Ehm, tím chci říct - ''Prosím tě Harry, buď tak dokonalý jako vždy!'' :3 Více slov k němu asi není potřeba :) Co se týče jeho dvou nejlepších kamarádů, je pravda, že jsou s každým dílem ještě lepší - chtěla bych doplnit, že podporuji Hermionu v její lásce ke Křivonožkovi (kocour), protože kočky jsou nej. Bude slušné, když sem přidám i Hagrida, který v tomto díle učí jeden předmět > Péče o kouzelné tvory.Uff, ani nevím co o něm říct..., je to osoba, která má srdce na tom pravým místě (?). Jo, to asi bude stačit =D Nově se nám zde objevil nový učitel obrany proti černé magii - profesor Remus Lupin. K této postavě vzhlížím s velikým respektem. Je to velice statečný člověk a nemá to moc jednoduché když je... Ne, nebudu vám říkat spoiler, nejsem zlá :P A jako posledního zde musím zmínit ''zápornou'' postavu. A tím je Sirius Black. Další postava ke které vzhlížím jako k velkému hrdinovi, velice mě zarmoutil jeho příběh, který znám snad nazpaměť, ale nikdy mě nepřestane dostávat.

Harry Potter a Vězeň z Azkabanu je jedna z NEJLEPŠÍCH knih, které jsem kdy četla a těch je vskutku málo. Autorka této ságy je neskutečný mistr - vymyslela svět plný čar a kouzel s fantastickými zvířaty jako je například hipogryf. Mimochodem, v tomto díle jsem měla tu čest se s nimi setkat. Nemám žádné výhrady - zkrátka, perfektní kniha od perfektní autorky :)

    

A nakonec přidávám jeden z nejkrásnější gifů :3

5 komentářů:

  1. Vězeň z Azkabanu patří mezi mé nejoblíbenější z Potterovských knih. Patrně kvůli Siriusovi, ten je úžasný, i tomu, že je to první kniha, kde je ten temnější opar víc patrný. K těm zvířatům a světu... Některá zvířata pocházejí z mytologie, legend, nejsou tedy výmyslem Rowlingové (ale ta má škrkny, dlaždičouny a další). :)
    Ještě k recenzi - on Pottera četl téměř každý, ale i v tom úvodu bych nějakých faktů ubrala. Ne každý ví, že teta Marge hezky odletěla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění na ty tvory, neuvědomila jsem si to, když jsem psala rezku :)

      Vymazat
    2. A ještě k těm faktům =D
      Chápu co tím myslíš..., ale připadá mi, že ten fakt není nic ''hrozného'' =D Koneckonců, Harry Potter je velice známý ať už po knižní, tak už i po filmové stránce.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Všechny díly Harryho Pottera mám strašně ráda a Vězeň z Azkabanu je podle mě druhý nejlepší :)

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)