sobota 16. května 2015

Recenze: Elita

Elita (Selekce, #2)Název: Elita (z orig. The Elite)
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Série: 2. díl
Anotace: Třicet pět dívek přišlo do paláce soutěžit v Selekci. Všechny až na šest byly poslány domů. A jen jedna se provdá za prince Maxona a bude korunována princeznou Illey.
America si pořád není jistá, kde leží její srdce. Když je s Maxonem, nechává se unášet jejich novou dechberoucí reakcí a nesní o ničem jiném, než být s ním. Ale kdykoliv vidí Aspena vykonávajícího práci strážce v paláci, je strhávána vzpomínkami na společný život, který si plánovali. Jak se skupinka zmenšila na Elitu, jsou ostatní dívky ještě odhodlanější získat Maxona - a Americe běží čas na rozhodnutí.
Právě když si je America jistá, že se rozhodla, zničující ztráta ji donutí znovu o všem začít pochybovat. A zatímco se snaží představit si budoucnost, agresivní rebelové odhodlaní svrhnout monarchii nabývají na síle a jejich plány by mohly zničit její šanci na jakýkoliv šťastný konec. 

35 Dívek vstupuje do paláce. Jen 6 jich zůstane.


Spojené státy jak je obecně známe neexistují. Nastal nový režim a s ním i kasty, do kterých jsou lidé zařazeni podle jejich profilací. Je jich 8, od nejváženějších až po ''špínu'' národa. Ale jsou zde i odpůrci (tzv. rebelové), kteří neprodleně chtějí ukončit síť kast a stejně i Selekci, která má  poměrně jednoduchý účel, najít následníkovi trůnu vhodnou manželku.

Právě zde se setkáváme s Americou Singerovou, která zpočátku nechtěla do Selekce jít, ale později na to přistoupila. Společně se 34 dívkami z celé Illey vstoupila do paláce v Angeles a zde má bojovat o srdce prince Maxona Schreaveho. Bohužel to není pro ní jednoduché, protože stále myslí na svou první lásku Aspena, který ji dal kopačky.
Elita je další pokračování z ''trilogie'', kde se setkáváme s rivalitou mezi zbývajícími 6 dívkami. Napětí by se dalo doslova krájet a rebelové bouřlivě útočí na palác. America si uvědomuje, že ztrácet je mnohem lehčí a za to získat o to těžší. Aspen se nevzdává naděje, že by si mohl vzít Americu. A Maxon se sbližuje s ostatními dívkami, obzvlášť s Kriss. Vzdá se America naděje stát se princeznou?

Ukázka:
V Angeles bylo ticho. Chvíli jsem ležela bez hnutí a naslouchala zvuku Maxonova dechu. Bylo stále vzácnější přistihnout ho skutečně klidného a spokojeného, takže jsem si ten moment užívala a byla vděčná za to, že právě se mnou o samotě vypadá nejšťastnější.
Od té doby, kdy se počet dívek v Selekci zúžil na šest, byl Maxon nervózní víc, než když nás do paláce přišlo všech třicet pět. Nejspíš si myslel, že bude mít pro svůj výběr mnohem více času. (str. 7)

Elita tam, Elita sem. Elita VŠUDE! :) Aneb teď všichni chtějí vědět, jak to bude dál... A povím vám, že (ne)dělají chybu. Pokud chcete být psychicky zhrouceni, nazlobeni a zároveň vyděšeni - tadá, Elita je hotovou poukázkou na pobyt do Bohnic (pro případ volejte +420 284 016 111).
Tohle není žádný prokletý díl, ale naopak naprosto úchvatný! :3 Dá se říct, že jednotlivé díly stupňují napětí, které nás čeká v epickém finále s názvem První (v originále The One). Bohužel se dalšího dílu dočkáme až v příštím roce, ale nemine nás filmové zpracování.
Btw., neděste se toho, že tu povídám/píšu, že tenhle díl mě dostal do zatracené depky a zároveň z něj mám pocity jako fluffy jednorožec. Tyhle pocity můžu mít jenom já ;) Pšššt, nehovor uš.

LÁSKA JE NÁDHERNÝ STRACH. - AMERICA


Myslím, že po přečtení této knihy jsem zjistila, jak to ve vyřazování v Selekci funguje. Samé konexe, samá oblíbenost u veřejnosti. Už i tak mi to hodně připomíná současnost. Co bude dál?
America se změnila. Stala se z ní velká žárlivka a její nerozhodnost tomu kralovala. Nemám ji to za zlé, ''docela'' ji chápu. Ale. Doufám však, že v dalším díle si konečně vybere. Jinak bych chytla infarkt.
Elita mě ujistila v tom, že autorka to má ve skutečnosti opravdu skvěle promyšlené a nepíše jen tak nějakou pohádku o princi a dívce z obyčejného lidu (Popelko, jsi to ty?). Postavy se velice zajímavě vybarvily, koneckonců mě hodně překvapil samotný Král Clarkson.


Shrnutí
Klady - čtivý styl; výborně zpracované postavy; romantika jako hrom; neokoukaná obálka.
Zápory - zamilovaný trojúhelník; srdcervoucí konec; někdy předvídatelný děj.



Obálka
Tak dokonalá obálka... Se nevidím, že je vždycky zachována ta originální :)

2 komentáře:

  1. Na Elitu se teprve chystám, snad se mi bude líbit stejně jako tobě! :)
    Super recenze.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)