pátek 21. srpna 2015

Recenze: Přízračný svět Alaizabel Crayové

Název: Přízračný svět Alaizabel Crayové (z orig. The Hauting of Alaizabel Cray)
Autor: Chris Wooding
Nakladatelství: Albatros Plus
Série: /
Anotace: V temných ulicích Londýna číhá zlo...
Kdo se v noci odváží ven, nevyhnutelně se stane jeho kořistí. Kořistí vlků, vrahů nebo čehosi ještě mnohem příšernějšího. Skryté zlo je však bezedné. Za fasádou bohatství a dobročinnosti nejvyšších vrstev společnosti se skrývá ohavné spiknutí, které ohrožuje samotnou existenci lidstva.
Klíčem k pochopení absolutního zla je krásná, zranitelná a tajuplná Alaizabel Crayová.


Thanieli, mluvíš tak mnohoznačně, jak to dokáže jen chlap. vymáčkni se. - Katalína


Londýn za doby průmyslové revoluce se stává ponurým místem. V temných ulicích číhá nejenom vrah nebo vlci, ale starodávné příšery z temnot nazývané lidmi dlaci. Odkud se vzali, nikdo neví. Jen to, že po celém světě jich běhá tisíce.
Na scénu přichází hlavní hrdina celého příběhu. Thaniel Fox, lovec dlačího rodu. Ten spolu s Katalínou Bennetovou se snaží Londýn vyčistit od těchto nestvůr a nastolit tak pořádek, který je už dávno zapomenut. Jen ti nejvýše postavení a bohatí by mohli přispět na záchranu města, ale skrývají ohavné spiknutí, které může ohrozit celou existenci lidstva.
Klíčem k pochopení absolutního zla je tajuplná Alaizabel Crayová. Dokáže jim však pomoci?

Zajímavé je, že poslední dobou narážím na knihy, které si moc veřejnosti neužily. Že by nebyly zajímavé? To sotva. Každá má něco do sebe a Přízračný svět Alaizabel Crayové má obrovský potenciál.
Průmyslová revoluce nebyla zas tak dávno, ale přesto je to kus historie a díky ní se svět dostal na takovou úroveň, jaká je v dnešní době. Když k tomu přidáte nádech fantasy a brutality, vznikne vám dobrý námět na knihu.


Ukázka: ''Thanieli, kam na tyhle holky chodíš?'' povzdechla si.
Thaniel se na ni usmál: ''Nelíbí se ti?''
''Myslím, že máš na víc,'' odpověděla. ''Dokud budeš pobíhat za dlačím rodem po Staré Čtvrti, žádnou vhodnou dámu nenajdeš.'' Zvedla se a pohlédla na dívku. ''Co je s ní? Je zraněná?''
''Neviděl jsem na ní nic, co by vypadalo jako škrábanec od zvířete nebo dlaka,'' řekl Thaniel. (str. 20)

Det. Carver and other peeps by Maliris-SanVyprávění z více pohledů postav vám pomůže získat lepší pohled na věc a rozhodně vám tak nic neunikne. Z pohledu lovce získáte zkušenosti, jak se těchto netvorů zbavit. Z pohledu detektiva zjistíte, jakou techniku používá k odhalení brutálního vraha Stehouna. Z pohledu obětí vám přelétne mráz po zádech a budete si říkat, že jejich situaci nechcete nikdy zažít. Z pohledu Alaizabel poznáte, jak to musí být těžké se zbavit neustálého strachu, že s vámi někdo je. A z pohledu vysoce postaveného detektiva odhalíte pravou část tajné sekty.

Jak jsem vám už řekla (nebo spíš napsala), Thaniel Fox je součástí hlavního dění v knize společně s Alaizabel, která mě donutila občas si utrhnout hlavu. Co na ní Than vidí, to nevím. Pořád může jít i do tuhého =D Ale stejně ji mám docela ráda. Už jsem se zmínila, že Thaniel mi připomíná Casia z Anny krví oděné? O.o Pokud se nepletu, oba mají blond vlasy a jsou lovci =D Náhoda? Nemyslím si.
Detektiv Carver patří mezi mé oblíbence. Za tak krátkou chvíli jsem si ho naprosto oblíbila a společně s Katalínou by mohli tvořit skvělý pár. No vážně, kdo by nechtěl je dát dohromady. To je snad poprvé, kdy jsem si oblíbila detektiva :))

Celá zápletka a rozuzlení stálo za to. A ten konec... arghh... škoda že to není série! Další díl by určitě stál za to :) A filmovému zpracování bych se nebránila! V rukách dobrého režiséra by to skončilo dobře. 5 hvězdiček z pěti.
Shrnutí
Klady - originální námět; dobře popsané prostředí; temno a mysterie; skvělé ukončení.
Zápory - žádné nevidím...


Obálka
Co by to bylo za recenzi bez různých obálek? ;)
Polská - Holandská - Anglická
Zmory Alaizabel   De vloek van Alaizabel Cray    The Haunting of Alaizabel Cray

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze, o knížce slyším poprvé, ale vypadá vážně zajímavě :) Podívám se po ní :)

    OdpovědětVymazat
  2. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Obchod odkudkoli - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)