pátek 14. října 2016

Recenze: Mortal Instruments: Město padlých andělů

Výsledek obrázku pro město padlých andělůNázev: Mortal Instruments: Město padlých andělů (z orig. The Mortal Instruments: City of Fallen Angels)
Autor: Cassandra Clare
Nakladatelství: Knižní klub
Série: 4. díl
Anotace: Válka skončila, Clary chodí s Jacem a snaží se stát dobrou lovkyní stínů. Nic ale není bez kazu. Simon má stále větší potíže, nemluvě o tom, že chodí se dvěma krásnými a nebezpečnými dívkami, které jedna o druhé nevědí. A na Clary s Jacem číhá jejich nejhorší noční můra...



Já jsem se úžasný narodil. - jace


Po Valentýnově smrti nastává klid a Clary se může plně soustředit na výcvik lovců stínů. Její matka plánuje svatbu s vůdcem vlkodlačí smečky a není noci, kdy se Jacovi zdají ošklivé sny o vražedném šílenství. Simon se snaží žít v normálním světě lidí, ale moc se mu to nedaří. Tráví čas jak s Isabellou, tak i s Mayou. Obě jsou jeho kamarádky, ale je jasné, že každá by chtěla něco víc než jen přátelství. Dokáže se však rozhodnout? 

Původně jsme měli mít pouze tři díly, jenže na přání fanoušků se Cassandra Clare rozšoupla a přidala další tři díly, které mají neskutečnou tloušťku. Valná hromada lidí vám poví, že kvalita od čtvrtého dílu klesá a nečeká vás nic překvapivého. Mně je to v podstatě jedno, tuto sérii jsem si oblíbila (netvrdím, že je nejlepší, jakou jsem kdy četla) a přivítám jakýkoli přídavek se stejným motivem :) Dokonce jedno nejmenované nakladatelství vydává komplet Pekelných strojů, což je spin-off této série, akorát se odehrává o "pár desítek let" dozadu - takže očekávám přítomnost starého známého Magnuse Banea =D Taktéž by měly vyjít Baneovy kroniky, ale uvidíme, zda-li dostaneme práva... Je vidět, že Cassandra Clare je velice plodnou autorkou a dokáže využít každičké situace. 

Jak asi vypadá avokádo v realitě?
Tentokrát se konečně dočkáme linky z pohledu upířího kamaráda z hudební skupiny, Simona. Zpočátku jsem ho doslova nenáviděla, protože se neustále míchal kolem vztahu Clary s Jacem a chápejte mě - já jim to tak přála! Jenže teď je jisté, že Clary je zadaná a Simon se s tím musí nějak smířit. Zároveň o něho projevuje zájem Izzy společně s Mayou, ale není si jistý svými city. Nejraději by asi chodil s dvěma krásnými a nebezpečnými dívkami, které by jedna o druhé vůbec nic nevěděly =D Je to hodně padlé na hlavu, ale ve světě lovců stínů se může stát takřka cokoliv. Až na pár záporných vlastností je Simon celkem v pohodě a jsem zvědavá na jeho další upíří dobrodružství. Možná se z něho stane tahoun celého děje, protože upírů světlomilců s Kainovým znamením na čele není na světě mnoho ;) A Simon jistý potenciál v sobě skrývá. 


Ukázka: "Máte zprávy o Alekovi s Magnusem?" zeptala jsem se. "Baví se dobře?"
"Vypadá to tak." Jace vytáhl z kapsy telefon a podal jí ho. "Alek mi pořád posílá otravné fotky. S popisky jako 'Chybíš nám tady, ale ne zas tak moc'."
"To mu asi těžko můžeš zazlívat. Má to přece být romantická dovolená." Prohlížela si fotky v Jaceově telefonu a hihňala se. Alek s Magnusem před Eiffelovou věží, Alek ve svých obvyklých džínech a Magnus v pruhovaném rybářském svetru, kožených kalhotách a ztřeštěném baretu. V zahradách Boboli měl Alek opět na sobě džíny a Magnus širokou benátskou kápi a klobouk gondoliéra. Vypadal jako fantom opery. (str. 44/45)

Isabelle Lightwood by smitth
Isabella je tu strašně krásná :3
Rozhodně zajímavým zpestřením je svatba Luka s Jocelyn. Neoddávají se jako lovci stínů, nýbrž jako obyčejní lidé a ne všichni se k tomu přiklánějí. Jocelyn si konečně zaslouží pokojný život plný štěstí a lásky, snad v pátém díle už budou svoji :) Ale nelíbí se mi její postoj k Jaceovi, který chudák neví, jestli se má nazývat Lightwoodem, Morgensternem nebo Herondalem =D Neustále se kritizuje a vidí v sobě Valentýna, koneckonců s ním strávil většinu života a dítě si na nového rodiče poměrně rychle zvykne. Svádí tak se sebou vnitřní boj a Clary si právě něčeho všimne a začne si dělat starosti. Rozhodně dospěla rychleji, než jsem očekávala a břemena ostatních si přebírá i ona, i když je nedokáže sama unést. 


Většinou to tady všechno vychvaluji, takže uděluji jasných 5 hvězdiček z 5 =D Rozhodně skvělé pokračování a doporučuji všem čtenářům této série, i když se možná rozhodli, že tenhle díl prostě vynechají - nedělejte to. Dejte tomu šanci a sami si přijdete na chuť :) 


Obálka
Estonská - Anglická - Italská
Langenud inglite linn. Surmav arsenal IV raamat   City of Fallen Angels (The Mortal Instruments, #4)   Città degli angeli caduti (Shadowhunters, #4)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)