sobota 4. června 2016

Recenze: Letopisy Narnie: Čarodějův synovec

Název: Letopisy Narnie: Čarodějův synovec (z orig. The Chronicles of Narnia: The Magician's Nephew)
Autor: C. S. Lewis (Clive Staples Lewis)
Nakladatelství: Fragment
Série: 0,5 díl (prequel k 1. dílu)
Anotace: Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie! Staňte se spolu s Digorym a jeho kamarádkou Polly svědky zrození pohádkové země! Seznamte se s bájným lvem Aslanem, který ji chrání, a poznejte zlou čarodějnici Jadis, která chce všechny ovládat. 


Byla to náhoda, když se Polly s Digorym setkala. Bylo to v Londýně, v době, kdy na Baker Street bydlel Sherlock Holmes a dospělá Alenka vzpomínala na svá dobrodružství za zrcadlem. A pak tu byl alchymista strýček Andrew, který jednoho dne nechá pomocí prstenu Polly zmizet. Pak pošle svého synovce, Digoryho, aby společně s Polly objevovali světy, do kterých si sám netroufá vstoupit. Během návštěv světů se děti setkají se zlou čarodějnicí Jadis, která si chce podmanit celý svět.

JEstli TY jsi pro, tak já taky. - polly


Za chvíli to bude rok, kdy jsem četla první díl série Letopisy Narnie. Dodnes se pamatuji, jak jsem jako malá sledovala Lva, čarodějnici a skříň na staré televizi a byla jsem z toho vedle jak ta jedle (chichi). Obě verze, filmová i knižní, si byly velice podobné. Pokud se nemýlím, jsou dokonce dvě filmové verze. Jedna je už fakt stará, nevím kdy se točila, druhá je ta novější a teprve nedávno bylo oznámeno, že mají napsaný scénář ke Stříbrné židli (to znamená, že do roku bych mohla celou sérii přečíst).

Hlavní hrdinové jsou dvě děti, Polly a Digory. Oba mají za úkol procestovat různé světy, co nejvíc podobné tomu našemu. Na cestách se setkají s Jadis, se zlou čarodějnicí, která je obeznámí s jejím příběhem. Později se s ní můžeme setkat v prvním díle, kde hraje coby ledovou královnu. Nemůžu si pomoct, ale tady jsem zaznamenala velký pokrok u Jadis. Zpočátku mi připadala jako směšná "mladá" (vůbec netuším, kolik jí asi bude, asi stovky let xD) dáma, která myslí pouze na dobývání světa. Postupně se její charakter začne tvarovat do dnešní podoby a už se nechová tak pošetile. Je krutější než kdy dřív, lstivá a mocná. Polly a Digory byli na pohodu, sice jsem někdy o Digorym pochybovala, ale vždycky to byl přátelský, milující a laskavý kluk.

Hodně lidí berou Čarodějova synovce jako první díl, já se rozhodla pro označení 0,5. Proč? Má to být prequel (děj předcházející tomu hlavnímu ději), jak vznikla Narnie a jak to, že se Lucince podařilo skrze skříň se dostat do tohoto světa. Já (bohužel nebo naštěstí?) jsem jako první četla Lva, čarodějnici a skříň, tudíž to beru jako úplně první díl :) A v místní knihovně to mají označeno jako... nechtějte vědět jak =D Zkrátka každý z nás si děláme vlastní řazení. 


Ukázka: Aslan pohodil hřívou, otevřel tlamu a vydal jediný dlouhý tón - nepříliš hlasitý, ale velice mocný. Polly poskočilo srdce v těle, když ho uslyšela. Byla si jistá, že je to volání a že každý, kdo to volání uslyší, ho bude chtít uposlechnout, a co víc, že bude chopen ho uposlechnout. Ať mu v cestě stojí kolik chce světů a věků. (str. 156) 

Příběh jako takový nebyl špatný, k hodným postavám kontrastně sedí ty špatné. Myslím že kdybych se pustila do knih dříve, určitě by všechny odnesly pět hvězdiček. U téhle dávám čtyři, u první jsem dávala pět a kdo ví, jakou číslici získá ta druhá :) Bylo moc hezký se dozvědět, jak to všechno vlastně začalo a jak říkám já, Aslana není nikdy dost! A co vy? Jak tuhle knihu řadíte do série, co se vám nejvíc líbí na Letopisech Narnie?



Obálka
Švédská - Španělská - Anglická
Min Morbror Trollkarlen (Narnia, #1)   El sobrino del mago (Las Crónicas de Narnia, #6)   The Magician's Nephew (Chronicles of Narnia, #1)

4 komentáře:

  1. Řadím ho jako první díl, logicky, když je dějově jako první, nebudu ho dávat jako pátý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tací se vždycky najdou, viz. knihovna u nás ve městě (y)

      Vymazat
  2. Za mě stoprocentně první díl. Stejně jako Kůň a jeho chlapec je v mých očích 3. :D
    A stejně je Narnie úžasná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem asi jediná na světě, která ho řadí jako 0,5 díl =D :(

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)