pátek 27. března 2015

Recenze: Rudá jako rubín

Název: Rudá jako rubín (z orig. Rubinrot)
Autor: Kerstin Gier
Nakladatelství: CooBoo
Série: 1. díl
Anotace: Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.


Doba se zbláznila - a vzal to ďas, že spravovat mám vykloubený čas. - Hamlet


Všichni čekali na den, kdy Charlotte konečně elapsuje. Ale stane se něco neslýchaného, časovací gen nezískala Charlotte, ale její šestnáctiletá sestřenice Gwendolyn Shepardová. Což představuje problém, protože Charlotte se na svou misi připravovala roky (učila se hrát na housle, šermovat atd.), zatím co Gwenie je ze všeho jen zmatená. Pak je tu Gideon de Villiers, namyšlený, avšak krásný kluk, který má být společníkem Gwen. Ten o ní tvrdí, že je jako ostatní holky - tuctová. Gwendolyn si to ale nenechá líbit jen tak... :) Je pravda, že láska nezná čas?

Ukázka: Museli jsme důkladně prostudovat portréty Tudorovců v Národním portrétní galerii a ve skutečnosti se Alžběta I. na obrazech Cate Blanchettové moc nepodobala. Ale zaprvé se možná tehdy považovaly úzké rty a velký nos za totální šik a zadruhé bylo to oblečení fakt super. A zatřetí Alžběta I. sice neměla manžela, ale za to spoustu aférek - mimo jiné se sirem... jak se to jmenoval? Ve filmu ho hrál Clive Owen. (str. 17)

Ich heiße Gwendolyn... und Gideon ist mein Partner =D Vo a lá, ta němčina se k něčemu hodí! =3
Ale že bych v ní vynikala na sto procent, tak to ne xD Víte, jakou to má spojitost ke knize? Autorka pochází ze země, kde se mluví výhradně německy. To ale asi víte, ale opakování je matka moudrosti. Připadám si tak chytrá... T_T Přejdeme tedy k té ''normální'' části recenze ;)

Dokonalé, vážně. Tak skvělou oddechovku jsem nečetla hezky dlouho (jsem potřebovala jako sůl) :') Tahle kniha mě už kdysi zaujala a já jen čekala na příležitost si ji přečíst. Když ji mám teď za sebou, mohu se jen těšit na další díl (do kterého se pustím asi v létě). Do té doby je času dost xD

Qua redit nescitis. - Gideon


Přejdeme rovnou k postavám... Gwendolyn mi ihned padla do oka. Je sice trošičku nemotorná, ale za to má dobrý smysl pro humor. Když jsem viděla film, obsazení její role vybrali celkem dobře, ale rozhodně mi filmová Gwen nepřipomínala tu knižní Gwenie. I když v tomhle příběhu ještě tápu (a vůbec celkově si připadám jako Alenka), rozhodně vím, že film hezky podělali. Postavy můžou být sebevíc lepší, ale když filmaři neumí točit, vyjde z toho ředěný odvar. Jdeme tedy dál... =D Nejlepší kámoška Gwendolyn (Leslie) se mi také zalíbila. Její vystupování dalo knize šmrnc. Mladý de Villiers sice vypadal na pořádného parchanta (narcist jeden =D), ale pak se konečně předvedl (v dobrém slova smyslu) =3 Odteď jedu na kluky s culíčkem =D Charlotte byla ošizena a to ji dostalo do labilního stavu (nebo spíš její matku Glendu). Celkem jsem se bavila nad jejími výkyvy nálad, když byla nehorázně naštvaná na Gwendolyn, která za nic nemohla. Z toho vyplývá, že ji nemám upřímně ráda a budu šťastná, když se do toho už nebude motat (stay bad =D). Třeba by z ní byla dobrá osobnost, nebýt její povrchnosti.

Určitě (skoro) každý prokoukl, jaký bude mít asi ten Gideon vztah s tou Gwendolyn. I já jsem to prokoukla, ale nechala jsem tomu tzv. volný průběh. Čím méně toho odhalím, tím více budu překvapená z konce (y) 5 z 5.

PS: Pokud trpíte nevolností nebo motáním hlavy, gratuluji. Nejspíš jste nositeli genu ;) Však oni si vás už najdou =D


Obálka
Říkejte si cokoliv, ale originál je bomba :3
Německá - Švédská - Anglická
Rubinrot. Liebe geht durch alle Zeiten.   Rubinröd (Ädelstens trilogin, #1)   Ruby Red (Precious Stone Trilogy, #1)

4 komentáře:

  1. Pěkně napsaný článek. Já jsem tuto knihu četla a myslím, že jsem jedna z mála, kterým se kniha nelíbila. Nebyla špatná, ale její příběh ani styl mi moc nesedl, proto je asi pochopitelné, že jsem v této sérii nepokračovala :) Ale rozhodně děkuji za pěkný příspěvek, ráda jsem si přečetla i tvůj názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já děkuji za krásné komentáře, které jsi mi napsala na blog :)
      Dělá mi to neskutečnou radost! :))

      Vymazat
  2. To mně je blbě furt, až jednou zmizím uprostřed hodiny, víš, kde mě hledat :DD
    Ta švédská obálka je luxusní! ^^

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)