středa 27. července 2016

Recenze: Než jsem tě poznala

Název: Než jsem tě poznala (z orig. Me Before You)
Autor: Jojo Moyes
Nakladatelství: Ikar
Série: 1. díl
Anotace: Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. 

Lou Clarková, dívka z chudší rodiny, která svým zaměstnáním v kavárně živí svou velkou rodinu, ztratí práci a je na čase, aby po dlouhé době se vydala na úřad práce... Ale žádná nabídka jí nevyhovuje, až nakonec sežene práci coby osobní ošetřovatelka bohatého kvadruplegika. Zpočátku Will Traynor je na ni nevrlý, nedokáže vystát její společnost a rád si z ní tropí legraci, zejména z jejího šatníku, který na poměry módy v Anglii je exotický. Louisa se nevzdává a stále chce depresivního Willa rozveselit, protože je to její náplň práce, musí za každou cenu Willa přesvědčit, aby žil optimistický život, i když je po nehodě upoután na kolečkové křeslo a nemůže ho žít jako kdysi...


jEstli se bojíš, že mám snad nějaký zákeřný plány, jak tě svedu, vždycky mi můžeš odpojit baterii. - will traynor


Je mnoho důvodů, proč jsem si chtěla koupit Než jsem tě poznala... 1) Potřebovala jsem na léto něco romantického, něco s vysokým hodnocením. 2) Kdo by nechtěl mít na obálce Matku draků a vítěze Hladových her? :P 3) V traileru na výše zmíněnou knihu hráli Eda Sheerana, toho zrzka prostě miluju :3 4) Výše zmíněný trailer, který vypadal tak neskutečně dobře =D 5) O Jojo se poslední dobou hodně mluví a já byla zvědavá, jestli si dvojnásobnou vítězku Romantic Novel of the Year taktéž oblíbím :) 

Příběh se odehrává v Anglii, v Pembroku, kde se též natáčel HP
Bylo to dokonalé. Slyšíte? D-o-k-o-n-a-l-é! O:) Dlouhou dobu jsem neplakala a nesmála se zároveň. Zní to divně, ale když si tuhle knihu přečtete, určitě budete vědět, o čem mluvím xD Ne u každé knížky s romantickými prvky pláču, taková citlivka zase nejsem. Například... určitě znáte Hvězdy nám nepřály, ano? Johna Greena moc nemusím, ale chtěla jsem vědět, co všichni na té knize vidí... Nic jsem neobjevila. Četlo se to celkem rychle, některé pasáže byly opravdu zajímavé a čtivé, ale nebyla jsem z toho moc nadšená. Jestli si chcete přečíst moji recenzi, kterou jsem se snažila napsat co nejpozitivněji, aby to tam nebyl samý hejt, budu ráda, když se podělíte i o svůj názor, ráda konvertuji s ostatními =D Stejně nikdo nenapíše, jak marná snaha. No a když to teď porovnám, Jojo Moyes jednoduše porazila proslaveného Greena, alespoň tak to vidím já :) Furt nechápu, jak jsem nemohla na tak krásnou knížku narazit už dřív, ale možná bych to bejvávala nehodnotila tak pozitivně, páč čím jsem starší, tím lépe chápu propletené vztahy a všemožné románky ze strany hlavních hrdinek =D Určitě bych u líbacích scénkách protáčela oči a říkala si blébleblé, fujky hnujky a ježíšmajrá, že se nestydí! Takový je zkrátka život. 


Ukázka: "Nemám vám udělat čaj?" zeptala jsem se nakonec, když už jsem to ticho nemohla dál snést.
"Á, jistě. Slečna, která se živí vařením čaje. Říkal jsem si, jak dlouho bude trvat, než se budete chtít předvést. Ne. Ne, díky."
"Tak kafe?"
"Ne, nechci teď nic teplýho, slečno Clarková."
"Můžete mi říkat Lou."
"Pomůže to?"
Zamžikala jsem a na chviličku otevřela pusu. Pak ji zas zavřela. Táta mi vždycky říkal, že tak vypadám ještě hloupější, než doopravdy jsem. "No... a potřeboval byste teda něco?"
Otočil se ke mně. Na tváři měl několikatýdenní strniště a v očích nerozluštitelný výraz. Odvrátil se.
"Tak..." zapátrala jsem po pokoji, "tak já se podívám, jestli není potřeba vyprat." (str. 43)

Příběh může být taky poučný. Poznáte všemožné způsoby, jak může být člověk handicapový a jakou péči to vyžaduje. Je to těžká dřina a obdivuji ošetřovatele, kteří dělají svou práci poctivě a zodpovědně. Will je kvadruplegik. Od hrudi po nohy se nemůže hýbat a rukama stěží pohne. Neustále potřebuje, aby se mu podávaly léky proti bolesti a vyměňovala se cévka. Nemůže žít plnohodnotný život a to ho štve. Po nehodě byl hodně optimistický, chodil na rehabilitace, ale po nějakém roce to vzdal, protože veškeré jeho úsilí skoro nic nepřineslo a jemu došlo, že jeho stav se může jedině zhoršit. Vcítit se do jeho kůže je strašné a pomyšlení, že bych do konce svého života strávila na vozíku... Ach, to bych nikdy nechtěla a nikomu to nepřeji :( A když Lou mu vstoupila do života, měla tendenci změnit jeho pohled na svět. Chtěla mu dokázat, kolik handicapovaných lidí hraje sport, podniká adrenalinové akce a drží se nad vodou díky ostatním z komunity pro ochrnuté. Will je však tvrdohlavý a nechce, aby někdo neustále rozhodoval o tom, co bude dělat... Zpočátku mají vůči sobě averzi, ale časem se z nich stanou přátelé a možná i něco víc :3 #nospoilers

Behind the scenes =D
A pak přišel na řadu film, na který jsem se hodně těšila a vyrazila do kina se svojí kamarádkou, která si z knížky přečetla pouze konec, za co ji vůbec nechápu, a pokusily si to užít O.o Byla to paráda! I když jsem se bála, že film producenti pokazí, po pár minutách byly obavy tentam. Herecké výkony byly suprový, takhle jsem poznala, že tito lidé jsou opravdoví páni a paní herci a herečky :O Nejohromnější moment filmu byla scéna s hercem, který hrál Louisiina přítele Pata - samotný Matthew Lewis, nebo-li Neville Longbottom v lycře, a to v jednom kuse! Hotová pastva pro oči =D Své role se zhostil skvěle. Též jsem se bála za Sama Claffina, sice se role v Hunger Games zhostil skvěle, ale nemyslela jsem si, že by mohl zahrát knižního Willa Traynora věrohodně, ale opak se stal pravdou a já slavila ;) Film udělal na mě opravdový dojem a po celou dobu jsem ho sledovala s úžasem a když skončil, nevěřila jsem, že to bylo dvě hodiny. Chtěla jsem víc, mnohem víc! A pak jsem vyšla ze sálu promítaní (kdybych tam byla déle, museli by mě odvléknout) s mokrým klínem, protože jsem se snažila zakrýt slzy před mou kamarádkou (navíc jsem neměla kapesníky, jaká to chyba!), se kterou to nehlo ani náhodou - pařez jeden xD Vůbec jsem teoreticky nemusela o téhle příhodě psát, ale přišlo mi to jako vtipné rozptýlení =D 

Když jsem tedy zhlédla povedenou filmovou verzi, potřebovala jsem pár dní oddechu. Nezvládala jsem to psychicky a kvůli tomu podivnému pocitu jsem si koupila košili s krátkým rukávem (100 % bavlna! O.O), abych měla upomínkový předmět =D Já doufám, že jsem vás přesvědčila si knihu přečíst nebo se alespoň podívat na film a můžete mi napsat své příhody, co se vám staly v kině :) Mé hodnocení je nejvyšších pět hvězd a nezapomeňte, že žijeme pouze jediný život! #citátvypůjčenýodWilla #snadmitoodpustí #trapnýmoment #nehodíse



Obálka
Švédská - Indonéská - Španělská
Livet efter dig (Livet efter dig, #1)   Me Before You - Sebelum Mengenalmu   Yo antes de ti

16 komentářů:

  1. Moc pekna recenze :) Cetla jsem take nejdrive knihu z knihovny a libila se mi tolik,ze jsem si ji musela koupit.I kdyz jsem chvilema pres slzy nevidela.Jojo Moyes mam moc rada,pise hodne ctive.No a na film jsem koukala nedavno a i kdyz hodne filmu podle knizek je natocenych spatne,tak nez jsem te poznala se jim opravdu povedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. That's the spirit! =D Přes slzy jsem taktéž nemohla vidět a musela jsem si je utírat dekou, kapesníky jsem zrovna neměla u sebe a naštěstí jsem nebyla namalovaná, máma vůbec nepochopila, proč pláču, ale chce si tu knížku přečíst, tak uvidíme, jestli ji to rozbrečí taky =D Na další knížky od Jojo se už moc těším, možná zkusím některou v angličtině :) A o filmíku budu ještě mluvit hodně, byl prostě fantastický (y) A mockrát děkuju! O:)
      Nia

      Vymazat
  2. Skvelá recenzia! Kniha je na mojom TBR liste už veeeľmi dlho, no ešte som sa k nej, bohužiaľ, nedostala.

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš si ji přečíst co nejdřív, doufám, že se ti bude líbit tak jako mně O.O :) Děkuji ti :))
      Nia

      Vymazat
  3. Supr článek. Měla jsem v úmyslu podívat se na film, ale úplně jsi mě navnadila přečíst si prvně knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Óó, to mě těší! Už se těším na recenzi, nezapomeň mi ji pak přes nějaký článek poslat do komentářů... ;)
      Nia

      Vymazat
  4. Chtela jsem videt film,ale rozhodla jsem se prvni precist knihu. Brecela jsem u ni jako mala..a ted uz film vudet nechci protoze ten prozitek by mi znicil :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, další v klubu zlomených srdíček! =D Normálně nikoho nenutím, aby se podíval na film, ale rozhodně neuděláš chybu, když se na něj koukneš ;) Myslím, že se ten prožitek naopak prohloubí.
      Nia

      Vymazat
  5. Už jsem se nemohla dočkat, až napíšeš recenzi o této knížce!:)Takže DĚKUJU <3. Musím s tebou ve všem souhlasit i s tím Greenem a jeho knížkou Hvězdy nám nepřály, také mě nijak nenadchla a byla jsem ráda, že jsem ji dočetla.:D Film Než jsem tě poznala je nádherný a také jsem si u něj probrečela (heh nejsi sama:D). Určitě si tuhle knížku připíšu na seznam, co si chci přečíst.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuju, že sis ji přečetla! <3 Též díky moc za podporu s tím názorem na Greena, aspoň nejsem jediná, chichi =D Určitě si Než jsem tě poznala připiš na seznam, co si chceš přečíst, budeš brečet ještě víc xD =D :)
      Nia

      Vymazat
  6. Juuu hrozne chcem vidieť ten film, ale asi si najprv prečítam knižku. :) :)
    Ajvenova

    OdpovědětVymazat
  7. Film mě nerozbrečel, ale líbil se mi moc :) A na knihu se chystám, zatím jsem od Jojo nečetla nic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U knihy zaručeně budeš, je tam toho mnohem víc =D Od Jojo jsem taky nic nečetla, vyjma této, ale rozhodně se pustím do dalších - snad nebudu plakat u každé =D
      Nia

      Vymazat
  8. Super recenze, mám úplně stejný názor na knihu, jako ty =) Ještě se musím podívat na film =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Určo se koukni, podle mě stál za to.
      Nia

      Vymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! Děkuji vám za něj ♥
Kritiku, rady i pochvalu beru, koneckonců... i já se mám ještě co učit :)